Na Ptujskem in v Brežicah potrjena ptičja gripa

STA, Va
17.10.2024 18:44

Bolezen so tokrat potrdili v dvoriščni reji perutnine na območju ptujske občine in pri treh poginjenih labodih grbcih v občini Brežice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Shutterstock

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila, da so bili v primeru dvoriščne reje s 26 živalmi, med katerimi so bile pegatke, kokoši in race, že izvedeni nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni.

Bolezen visoko patogene aviarne influence so danes potrdili še pri treh labodih v občini Brežice. Ob tem so rejce perutnine in ptic v ujetništvu znova pozvali k previdnosti in doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov, da bi preprečili vnos bolezni v svoje reje. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko namreč po navedbah pristojnih omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša škodo, ki jih pojav bolezni lahko povzroči.

Med znaki, na katere naj bodo rejci po opozorilih uprave pozorni in o tem takoj obvestijo veterinarje, so zmanjšana poraba krme in vode za več kot pet odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov ter povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega. Poudarjajo pa tudi pomembnost zaznave kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki ter pojav živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu, krči, nekoordinirano gibanje).

Opozorilo tudi sprehajalcem

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, uprava sprehajalce poziva, naj se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in jih ne krmijo. Če opazijo poginule vodne ptice, naj pokličejo številko 112.

Ta teden je zaradi pojava bolezni pri dveh labodih grbcih na območju ptujske občine državno središče za nadzor bolezni sicer že sprejelo posebne ukrepe za območje občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju in Hajdina. Določilo je, da je na teh območjih reja perutnine in ptic v ujetništvu dovoljena na način, da so živali zaščitene pred stikom s prostoživečimi pticami, torej zaprte v objektih ali nastanjene v prostoru, pokritem s streho in obdanem z mrežo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta