Na Kalvarijo za Pohorje in Poreč

Klemen Polanec Klemen Polanec
21.05.2019 16:29

Z dobrodelnim tekom po stopnicah na Kalvarijo nad Mariborom so predvsem policisti zbrali denar za letovanje otrok iz socialno šibkejših okolij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čez strme, od dežja namočene stopnice na Kalvarijo za dober namen
Sašo Bizjak

Danes so že osmič zapored tekli po 455 različno dolgih in visokih stopnicah na Kalvarijo nad Mariborom in s tem tradicionalno znova zbrali denar v humanitarne namene. 64 ekip je pri tem premagalo 80 metrov višinske razlike, pot, dolgo 210 metrov, bolečine v mišicah in dež.
Štengijado je znova pripravila Policijska uprava Maribor, saj je to njeno odprto prvenstvo v teku na Kalvarijo in letos tudi že tretje državno prvenstvo policije v teku mešanih trojk za velik prehodni pokal. Po stopnicah se je zato lahko podal vsak, seveda s še dvema sotekmovalcema. Ekipa je morala biti sestavljena iz predstavnikov obeh spolov. Posebnih pravil tekmovanje nima, dovoljena je zgolj medsebojna fizična pomoč članov ekipe. Ker pa so bili organizatorji že kdaj presenečeni, so prepovedali uporabo kakršnihkoli pripomočkov, denimo vrvi, elastik ali pohodnih palic.
Na tretjem državnem prvenstvu policije v teku na Kalvarijo je zmagala ekipa Postaje konjeniške policije Ljubljana s časom 02:41,88. Z istim časom so bili najboljši tudi na odprtem prvenstvu Policijske postaje Maribor in so tako že drugo leto zapored osvojili velik prehodni pokal.
Ekipe so prišle iz vse Slovenije, največ jih je bilo iz policijskih vrst, prav tako iz Slovenske vojske, Finančne uprave RS in še številne druge ekipe. Letošnjo Štengijado so odprli Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor, in predstavnici Zveze prijateljev mladine. Sestavljali so mešano trojko in se prvi, izven konkurence, spopadli s stopnicami, kot so rekli, "v plesnih čevljih".
Tako kot v preteklih letih so ekipe s startnino prispevale po 15 evrov, nekatere tudi več, za humanitarni namen. "Tak dogodek s humanitarno noto ima v družbi pozitivne učinke," pravi Simon Belšak iz Policijske uprave Maribor. Zbrali so 1100 evrov, že četrto leto pa bo denar šel Zvezi prijateljev in mladine Maribor. Namenjen bo letovanju otrok iz socialno šibkih družin na Pohorju ali v Poreču. "Z zbranim denarjem bomo sofinancirali letovanje približno desetim otrokom ali pa ga bodo s polnim financiranjem deležni trije otroci," računa Božidar Raušl, sekretar Zveze prijateljev mladine Maribor.
Štengijada je že od leta 2006 tudi del Otroške varnostne olimpijade, preventivnega projekta Policijske uprave Maribor. V njem tekmujejo učenci četrtega razreda osnovnih šol. Za četrtošolce so se odločili, "ker so ravno tedaj zelo zavzeti in je primeren čas, da se poučijo o določenih nevarnostih na vseh nivojih: v šoli, družbi, tudi na spletu," sklene Belšak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta