Ministrstvo za javno upravo: Analizo za insourcing so outsourcali

Kristina Božič
31.05.2019 16:52

Za analizo o tem, ali izpolniti koalicijske zaveze o neposredni zaposlitvi delavk in delavcev, so odšteli seštevek plač povprečnega delavca v letu dni. V vladi zagotavljajo, da je to bilo odgovorno ravnanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
krb

Prakse prestavljanja zaposlenih delavcev in delavk na zunanje izvajalce, ki nato državni upravi zagotavljajo storitve čiščenja, upravljanja ali varovanja z istimi delavci in delavkami, niso nove. A so se z varčevalnimi ukrepi arogantno razširile. Za organe državne uprave javno naročanje teh storitev koordinira ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved. Zaradi zadnjih razkritih nepravilnosti in kršitev temeljnih pravic delavcev in delavk, ki so čistili prostore državnih institucij, ga skrbi kriminalizacija ministrstva in čistilnih podjetij. A nekateri izvajalci javnih naročil ravnajo kriminalno in sistem izkoriščajo tudi zaradi nestrokovno izvedenih postopkov javnega naročanja in neučinkovitega nadzora nad izvajanjem. Hkrati se z najemanjem storitev delavcev in delavk krepijo negotovost in prekarizacija dela ter diskriminacija.

Dolga pot zaposlovanja

Tudi zato je v koalicijski pogodbi, ki so jo podpisale vladne stranke s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu, zaveza, da bo "z namenom zamejitve prekarnosti uvedena zaposlitev 'outsourcanih' delavcev oziroma se bodo iskale druge rešitve za zaposlitev takih delavcev v javni upravi". Da gre za zaveze k "ukrepom za odpravo prekarnih oblik dela", so ponovno poudarili v kabinetu predsednika vlade. Pojasnjujejo, da "ministrstvo za javno upravo pripravlja analizo, ki bo vsebovala več možnih rešitev" in da v ta namen ministrstvo "izvaja lasten pregled in oceno stanja, hkrati pa sodeluje s strokovnimi in verificiranimi inštitucijami".

Za organe državne uprave javno naročanje storitev čiščenja koordinira ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved.
Robert Balen

Kratka pot outsourcinga

Dobra dva meseca kasneje pravijo, da so na podlagi javnega naročila (ki ga na internetu ali v javnih bazah ni mogoče najti in za katerega glede na vrednost oddanega naročila niti ni bilo potrebe, op. p.) pri centru poslovne odličnosti ljubljanske ekonomske fakultete naročili študijo "SWOT-analiza možnosti zaposlitve čistilk/čistilcev v organih državne uprave". SWOT je tuja kratica za analizo prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti. Prejeli so jo 26. aprila. Rok za izvedbo naročila je bil deset dni, a so ga zaradi praznikov podaljšali še za štiri. Za analizo, ki so jo pripravili Tjaša Redek, Polona Domadenik in Jaka Cepec, je ministrstvo odštelo 14.640 evrov. Trenutno izvajajo "vsebinski in kakovostni pregled". Nato bodo pripravili "gradivo glede možnosti nadaljnje ureditve in izvajanja teh storitev, ki bo vključevalo tudi to analizo" za predstavitev v vladi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta