Ministrstvo za izobraževanje: Zaposlite čistilke in druge delavce - povrnimo dostojanstvo prezrtim

Kristina Božič
21.03.2019 11:50

Ministrstvo za izobraževanje je v torek, ko so svoj poziv na institucije javnega sektorja naslovili tudi sindikati in delavske organizacije, pozvalo izobraževalne zavode, srednje in osnovne šole, naj ne najemajo zunanjih izvajalcev za redno delo na šolah. Ministrstvo za javno upravo pripravlja analizo, ki bo osnova za vladne ukrepe za redne zaposlitve v organih državne uprave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ker je v zadnjem času tudi na področju vzgoje in izobraževanja zaznati vedno večji porast primerov prenosa izvajanja dejavnosti, predvsem čiščenja na zunanje izvajalce, vas pozivamo, da s svojim ravnanjem podprete aktivnosti našega ministrstva, ki si prizadeva, da bi se v javnem sektorju omejil prenos izvajanja rednih podpornih del, ki so potrebna za nemoteno delovanje institucije, na zunanje izvajalce," so zapisali v dopisu na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo.

"Prosimo vas, da nam pomagate vrniti socialno dostojanstvo posameznikov, ki so (pre)pogosto prezrti in pozabljeni," je ravnatelje in ravnateljice izobraževalnih institucij pozval Jernej Pikalo. 
Robert Balen

Tako gasilci, socialni delavci kot uradniki in vojaki za redno zaposlitev 'outsourcanih' delavk in delavcev

Isti dan je deset sindikatov (poklicnega gasilstva; kliničnega centra Ljubljana, kovinske in elektroindustrije, vojske in obrambe, državnih organov, kulture in narave, v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, zdravstva in socialnega skrbstva, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture ter visokošolski sindikat) in tri sindikalne zveze (ZSSS, Pergam, KSJS) skupaj z Delavsko svetovalnico in Centrom za družbeno raziskovanje CEDRA pozvalo institucije javnega sektorja naj "neposredno zaposlijo vse 'zunanje' čistilke in čistilce, varnostnike, kuharsko osebje …" Ob tem so opozorili, da trenutno prihaja znotraj javnega sektorja zaradi najemanja zunanjih izvajalcev do diskriminacije in segregacije v dva razreda delavk in delavcev, ki neredko delajo tudi drug ob drugem. Tak primer je glavni kulturni hram v Ljubljani, saj Cankarjev dom, ki ga vodi Uršula Cetinskičistijo tako zaposlene čistilke kot čistilci in čistilke, ki so najeti prek zunanjega izvajalca, četudi bi se lahko kulturna ustanova samostojno odločila za njihovo zaposlitev.

Kdo bo zaposlil čistilke in čistilce na ministrstvu za izobraževanje?

Bo ministrstvo za javno upravo poskrbelo, da v javnih institucijah med delavkami in delavci ne bo več prihajalo do segregacije na dva razreda delavcev?
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta