Ministrica Pivčeva z družino uživala v lepotah in dobrotah Krasa. A kdo je vse to plačal?

D.Ži., STA
24.07.2020 09:25

Novinarje Dnevnika je začudilo gostovanje kmetijske ministrice na Krasu, kjer so pri podjetju VinaKras očitno bili do nje in njene družine zelo gostoljubni. Pri pojasnilih, pa se je pojavilo nekaj živčnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija, ki so jo objavili ob obisku Pivčeve
Vinakras/Facebook

"Zdaj je čas, da te spoznam do zadnjega kotička," je slogan nacionalne kampanje, ki naj bi v koronskem letu spodbudila domači turizem in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ga je očitno vzela zelo zares. Da je to poletje raziskovala lepote Krasa, je sporočila svojim sledilcem na Facebooku in priložila kratek video, zraven pa povezavo na spletno stran podjetja Vinakras. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/DrAleksandraPivec/posts/3091907390903744{/facebookpost}
Razbrati gre, da je tam bivala dva dni, 25. in 26. junija, očitno na povabilo tega podjetja. Ne gre prezreti, da sta ji tam družbo delala tudi oba sinova in mož, vsi v majicah z napisom gostitelja, šlo je za promocijo znamke Vinakras. Kar je novinarje Dnevnika začudilo, zato so se odločili o takšnem raziskovanju domovine postaviti nekaj vprašanj, da ne bi ob vrsti pomislekov v zraku obvisel tudi sum korupcije.
Njen obisk so gostitelji kar pompozno najavili. "Današnje praznično popoldne, začenjamo aktivno… Raziskujemo Kras, deželo terana in pršuta skupaj z Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandro Pivec in njeno družino. Spremljajte nas in videli boste kje vse se bomo potepali…" so objavili 25. junija na Facebooku. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/vinakras/posts/983308802087311{/facebookpost}
Ko je raziskovanje domovine bilo že mimo, pa so 17. julija zapisali: "Na povabilo direktorja g. Marjana Colje je največjega svetovnega pridelovalca Terana obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ga. Aleksandra Pivec. Kje vse smo se potepali v naši prelepi deželi Terana in Pršuta? Katere kotičke Krasa raziskali? ... in seveda, kako dvodnevni obisk naše ministrice zaključili? Vse to si lahko ogledate v spodnjem videu."
{facebookpost}https://www.facebook.com/vinakras/posts/999058870512304{/facebookpost}
Pivčevi so tam jedli, pili in, kot sklepajo pri Dnevniku, tam najbrž tudi prespali. Kdo je vse to plačal, jim ni uspelo izvedeti. Po elektronski pošti so vprašali, ali je družina Pivec morda prenočila pri hotelu Grahor iz Dan pri Sežani, ki so ga promovirali tudi v videu, in povzročili kar nekaj vznemirjenja. Ženska, ki jih je poklicala po telefonu, je novinarjem med drugim zabrusila: "Se vam zdi v redu postavljati takšna vprašanja?!" Ali je ministrica takrat res prenočevala v tem hotelu, pa jim ni mogla oziroma želela potrditi. Odgovora niso dobili niti od direktorja družbe Vinakras Marjana Colje, ki je menil, da je takšno poizvedovanje politično obarvano. Dodal je, da si želi ohraniti korektne poslovne odnose z ministrico, ki je zanj resorna ministrica, ne glede na to, iz katere stranke prihaja. Je pa potrdil, da je Pivčevo povabil na Kras. Na vprašanje, ali so ministrici in članom njene družine plačali vse stroške, pa je Dnevniku odvrnil, da so zasebno podjetje in da takšnih informacij niso dolžni dajati nikomur. Dodal je, da so tovrstnih gostov v preteklosti gostili že več, da pa takšnih problemov ni bilo in pripomnil: "Saj vemo, za kaj gre."  Družba Vinakras sicer sodi v resor kmetijske ministrice. Ministrica na vprašanje Dnevnika, kdo je plačal te stroške, (še) ni odgovorila, iz službe za stike z javnostmi pa so pojasnili, da stroškov ministrstvo ni imelo.

En dan zaseben, drugi posloven

Pivčeva je medtem za POP TV komentirala poročanje spletnega Dnevnika in dejala, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa je bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. Udeležila se je več sestankov in zvečer odprla prenovljeno dvorišče kleti Vinakras. "Nisem pa dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti svoje družine," je poudarila in dodala, da gre v članku, ki ga sicer podrobneje še ni prebrala, za vrsto zavajanj. Napovedala je tudi demanti. Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za Dnevnik pojasnili, da se do primera še ne morejo opredeljevati, ker se morajo poprej seznaniti z vsemi relevantnimi podrobnostmi in okoliščinami. So pa napovedali, da bo KPK zadevo preučila v predhodnem preizkusu, v okviru katerega preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o nadaljnjem postopku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta