Magnifico v kampanji: Janša z obtožbami o kršitvi ustave, kaj odgovarjajo v Sparu?

A.L.
20.05.2020 10:47

Nova oglaševalska kampanja Spara, v kateri ima glavno vlogo slovenski glasbenik Robert Pešut - Magnifico, je očitno močno zmotila aktualnega premierja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Spar Slovenija ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši ustavo RS, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce iz svojih trgovin." Tako se je glasil ponedeljkov tvit premierja Janeza Janše. Kot kaže, Janšo moti nova oglaševalska kampanja, v kateri ima glavno vlogo uspešni slovenski glasbenik Robert Pešut - Magnifico.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1262293054762946560{/twitter}
A kaj točno bi Janšo lahko zmotilo in s čim naj bi Spar kršil ustavo? Tega iz tvita ni mogoče razbrati, je pa o tem nekaj besed na svojem blogu strnil Roni Kordiš - Had. Kot pravi, je imel premier verjetno v mislih 11. člen ustave, ki pravi: “Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina.”
Kot v nadaljevanju zapiše Had, imamo v Sloveniji tudi zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS), ki ima v 23. členu zapisano: "Javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti so skladno s področnim zakonom v slovenščini oziroma v potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljivem jeziku."

​Spar: Z oglaševalsko kampanjo ne kršimo Ustave RS

Kaj o vsem skupaj pravijo v Sparu? Političnemu komentiranju so se izognili, kot pravijo, pa so v kampanji z Magnificom v ospredje postavili kreativnost "ter z uporabo njegovih večnih uspešnic in kančka humorja naše kupce nagovorili skozi prizmo optimizma in duhovitosti, pri tem pa njegove hite in hite našega podjetja povezali v skupno zgodbo. Z oglaševalsko kampanjo ne kršimo Ustave RS ali zakonodaje, vezane na oglaševanje. Z namenom, da nagovorimo čim širši krog naših kupcev, smo v kampanjo vključili oglase z različno vsebino in sporočili. Prepričani smo, da bo vsak vsaj v enem izmed oglasov prepoznal odlomek iz svojega priljubljenega glasbenega hita".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta