SLOVENIJA

Limonada: Kdaj smo pozabili na naše misice?

Denis Živčec
01.07.2021
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mračnem ambientu kompresorske postaje hrastniškega rudnika je mis Slovenije 2020/21 postala Ribničanka Maja Čolić.
Katja Kodba/miss Slovenia For Miss World

Na instagramu gledam fotografije, na katerih Maša Merc v izzivalnem črnem čipkastem spodnjem perilu prekrižanih nog sedi na kavču lokala LeVino v mariborski Poštni. Pomislim: neverjetno, kako zelo se je karantena sprostila. In kako neizprosen je vročinski val. Merčeva je ena tistih atraktivnih Mariborčank, ki so skozi leta pokazale največ. Pustila je sledi. Ne zgolj na tistem kavču.

Neverjetnih 21 let letos mineva, odkar je osvojila krono mis Slovenije, a ostala v spominu mnogih kot ena najbolj karizmatičih in čednih misic. Katere so nam še ostale v mislih? Rebeka Dremelj je stereotipni odgovor in estradnica, ki jo je Jurij Zrnec nekoč opisal kot multipraktik z več nastavki, si je svoje mesto na sceni trdo prigarala. Z nami je ostala tudi lastnica najširšega nasmeha in že davno pozabljenega razmerja z Jonasom Metka Albreht pa "slovenska barbika" Janja Zupan, lepa Ptujčanka Alenka Vindiš, leta 1998 je na sceno udarila Miša Novak, ki so jo - kar malce žaljivo do predhodnic - takrat mediji predstavljali kot misico, ki celo razmišlja. Reklamni plakati z napisom "Kaj dela Miša?" so preplavili državo, in našel se je kdo, ki je s črnim sprejem nanje dopisal kak neugledni odgovor na F. Pa Sanja Grohar in Iris Mulej, na mnoge smo pozabili.

Lepotne kraljice so pri nas strop priljubljenosti dosegle v 90-ih letih, ko je lastnik licence, Mariborčan Zdravko Geržina, iz izbora naredil enega osrednjih prenosov v slovenskem televizijskem letu. Oblikovalci so tekmovali, kdo bo oblekel zmagovalko, družine so na kavčih stiskale pesti, na koncu pa je na svetovnem izboru tako zmagala ena iz Venezuele. Po dobi Geržine, letu 2007, je izbor doživljal vzpone in padce, se selil po Sloveniji, nazadoval, odpadal, medijsko izginjal, hkrati je kopnelo globalno zanimanje za lepotne izbore. Družini Morley entuziazma ni uspelo ohraniti in svoj čas megalomansko prestižna prireditev danes ostaja majav grad v oblakih za ambiciozne deklice iz revnejših držav. Misel, da je doba ocenjevanja ženskega videza preživeta, ne pije vode. Kritični smo bolj kot kadarkoli, le da se danes raje ocenjujemo na spletu. Če so v 50-ih izbor mis sveta označevali za pohujšljiv, je za današnji od pornografije otopel okus že kar preveč zapet, saj so ukinili celo sprehod v kopalkah. Znate našteti tri zadnje zmagovalke? Tudi jaz ne.

Med tuhtanjem o tem, kdaj smo nehali noreti za misicami, sem skoraj spregledal, da je krona dobila novo lastnico. Novo mis Slovenije so izbrali v prijetnem ambientu kompresorske postaje hrastniškega rudnika. Nova mis je 21-letna Maja Čolić iz Ribnice. Relativno neopažen knapovski izbor me je spomnil na legendarno prireditev Mis obkoljenega Sarajeva 93. Neuničljivi Sarajevčani so si v najtežjih vojnih dneh duh dvigovali s kletnim lepotnim izborom.

Zmagovalka Inela Nogić se je kasneje spominjala, kako so si dekleta pred izborom s pudrom zakrivala modrice. Kasneje je pristala v kultnem spotu skladbe Miss Sarajevo skupine U2. Tako hudo tokrat vendarle ni bilo, je pa to bila prvi izbor sredi pandemije. Trenutna lastnica licence Jelka Verk izbor, tudi v misicam nenaklonjenih časih, odločno in trmasto pelje naprej. Decentralizirano, po Sloveniji, a z manj pompa. Izziv je v časih, ko so najbolj atraktivne ženske sveta le klik stran, velik. A morda izbor vendarle kateri odpre kakšna vrata. Postanejo pa slovenske misice ob zmagi tudi ambasadorke Tosaminih izdelkov in lahko predstavljajo higienske vložke in tampone. Kar v teh negotovih časih predstavlja vsaj neko mero zanesljivosti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?