Levica v boj za županski stolček v Ljubljani pošilja Natašo Sukič, SLS in Naša dežela pa Tino Bregant

L. M.
18.10.2022 10:41

Aktualnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića bo na novembrskih lokalnih volitvah izzvala tudi poslanka Levice Nataša Sukič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za županjo Ljubljane bo kandidirala tudi poslanka Levice Nataša Sukič.
Daniel Novakovič/sta

V Levici so potrdili, da bodo v boj za županski stolček v Ljubljani poslali poslanko in podpredsednico državnega zbora Natašo Sukič. Ta je za ljubljansko županjo kandidirala že na lokalnih volitvah leta 2014, za omenjeni položaj jo je predlagala Iniciativa za demokratični socializem, ena od predhodnic današnje Levice. V stranki so napovedali, da bodo svojo listo in kandidatko za županjo Ljubljane predstavili jutri.

Medtem še ni jasno, koga, če sploh, bosta v boj proti dolgoletnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je župansko kandidaturo za šesti zaporedni mandat vložil prejšnji teden, poslali v Gibanju Svoboda in SD. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je poleti Jankovića označil kot "najbolj primernega" za nov županski mandat v prestolnici, a stranka Jankoviću formalne podpore še ni izrekla. Ko gre za SD, pa je pred dnevi zaokrožila informacija, da naj bi za župana Ljubljane predlagali državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa, a so v stranki te navedbe kasneje demantirali.

Hojs se ne bo pomeril z Jankovićem

Prav tako se niso uresničile napovedi, da bo SDS v boj proti Jankoviću poslala Aleša Hojsa, nekdanjega notranjega ministra v prejšnji vladi Janeza Janše. Člani mestnega odbora SDS so namreč v petek sklenili, da bo kandidat SDS za župana Ljubljane ekonomist Igor Horvat, ki je tudi podpredsednik odbora in vodja svetniškega kluba SDS Mestne občine Ljubljana. Horvat je ob današnji uradni vložitvi kandidature dejal, da Hojs ni bil evidentiran kot županski kandidat. "Od začetka sem bil edini evidentiran kandidat za župana Ljubljane," je zagotovil Horvat in dodal, da ponuja alternativo sedanjemu županu Jankoviću.

Kandidatka SLS in Naše dežele za županjo Ljubljane je Tina Bregant.
Robert Balen

NSi v boj za ljubljansko županjo pošilja vodjo svojega svetniškega kluba Mojco Sojar, SLS in Naša dežela pa zdravnico in nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Tino Bregant. Kandidaturo za županjo Ljubljane sta napovedala tudi Jasminka Dedić iz zelene stranke Vesna in Jasmin Feratović iz Piratske stranke. Oster boj se očitno obeta tudi za stolčke v mestnem svetu. Svoji listi sta tako oblikovali Lista šport za zdravje in Lista neodvisnih. V slednji si želijo Ljubljano, ki bo služila potrebam svojih prebivalcev, zato ocenjujejo, da se mora ljubljanska oblast zamenjati. Za vložitev svetniške liste morajo do četrtka zbrati tisoč podpisov, zato občane pozivajo, naj jim namenijo svoj podpis.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta