Letne in polletne vinjete le še v elektronski obliki. Previdno pri izpolnjevanju podatkov o registraciji vozila

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
01.12.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi strganje nalepk s stekla bo postalo preteklost.

Marko Vanovšek

Dars, Družba za avtoceste Republike Slovenije, z današnjim dnem uvaja elektronsko cestninjenje z začetkom prodaje e-vinjete. S tem se Slovenija poslavlja od klasičnih vinjet, ki smo jih lepili na vetrobranska stekla, a zaenkrat le od letnih in polletnih, medtem ko se mesečne in tedenske vinjete v elektronski obliki pridružujejo s 1. februarjem 2022. Dars bo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja po podpisu aneksa s slovaškim Skytollom plačal približno 16,4 milijona evrov.

Od danes dalje je torej nakupna izkušnja vinjete za voznike nekoliko drugačna; poleg vseh prodajnih mest, kjer je bilo mogoče kupiti vinjete, je mogoče kupiti tudi e-vinjete, ki jih je prav tako mogoče kupiti tudi kar preko spleta, na Darsovi spletni strani. Je pa pri nakupu poslej izjemno pomembna pravilnost vnešenih podatkov, saj elektronska vinjeta velja le za vozilo, za katerega podatke so vnešeni. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete namreč ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana, poudarjajo pri Darsu in dodajajo, da je za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda v celoti odgovoren kupec vinjete.

E-vinjeta je namreč vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu mora zato kupec navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za ustrezen cestninski razred. Slednji ostajajo nespremenjeni, kar pomeni, da v cestninski razred 1 sodijo enosledna motorna vozila, torej vsa, katerih sled ni širša od 50 centimetrov, v razred 2A sodijo vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo ne presega 1,3 metra, med temi pa je tudi večina osebnih avtomobilov, enoprostorcev, terenskih vozil, SUV-ov in tako imenovanih pick-upov, vozila, ki presegajo višino 1,3 metra nad prvo osjo, pa sodijo v cestninski razred 2B. (Dilema je lahko le pri kombiniranih vozili, seznam vseh izmerjenih vozil pa najdete na Darsovi spletni strani.)

Tudi cene ostajajo nespremenjene, kar pomeni, da boste za letno vinjeto cestninskega razreda 1 odšteli 55 evrov, za polletno 30 evrov, za letno vinjeto cestninskega razreda 2A 110 evrov, za mesečno pa 30 evrov. Enake pa ostajajo tudi kazni za uporabo cestninskih cest brez ustrezne e-vinjete, in sicer znaša kazen 300 evrov oziroma polovico manj v primeru plačila v 15 dneh.

Sistem cestninskih cest ostaja

Sašo Bizjak

Pomembna novost je veljavnost letnih vinjete, ki ne bo več vezana na koledarsko leto, pač pa bo veljala leto dni od nakupa. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu - če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto. Dobrodošla novost pa bo tudi možnost preverjanja veljavnosti e-vinjete na Darsovi spletni strani.

Podatke o registrski označbi je do veljavnosti e-vinjete še mogoče spreminjati, razen za e-vinjete, za katere uporabnik izbere, da začno veljati takoj. A to velja le za spletni nakup, medtem ko je pri nakupu na prodajnem mestu podatke še mogoče spremeniti v 15 minutah po nakupu. V nobenem primeru pa ni mogoče spreminjati vrste kupljene e-vinjete in cestninskega razreda, za katerega je bila ta kupljena. Na Darsovi spletni strani lahko plačujete z vsemi plačilnimi in kreditnimi karticami ali preko sistema PayPal, za e-vinjete s kasnejšim začetkom veljavnosti pa tudi z bančnim nakazilom (a tedaj lahko e-vinjeta začne veljati najhitreje četrti dan po nakupu).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta