KPK zavrača Počivalškovo tezo, da je pod drobnogledom komisije zgolj zato, ker sodeluje v aktualni vladi

STA, A.L.
28.02.2022 17:06

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) vztrajajo, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pri nabavi zaščitne opreme kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Opozarjajo, da se zoper odločbo KPK ni pritožil, zavračajo tudi njegovo tezo, da je pod drobnogledom komisije zgolj zato, ker sodeluje v aktualni vladi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Na KPK so se danes odzvali na nedavni intervju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška za portal 24ur.com. Za to so se odločili zaradi zagotavljanja objektivne in vsestranske obveščenosti javnosti, saj je minister v intervjuju navedel več neresnic, so med drugim zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

KPK je namreč prejšnji teden ugotovila kršitev integritete Zdravka Počivalška pri nabavi ventilatorjev, minister pa je v pogovoru za portal med drugim navedel, da pri nabavi zaščitne opreme ni kršil zakonodaje oziroma "da mu ni nihče ničesar dokazal".

Minister zoper odločitev KPK ni vložil pritožbe na upravno sodišče

To po mnenju komisije ne drži, saj kršitev integritete pomeni kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, katerega glavni namen je krepitev delovanja pravne države. Prav tako minister zoper odločitev KPK ni vložil pritožbe na upravno sodišče, so dodali.

"Ko se posameznik ne strinja z odločitvijo državnega organa, je v pravni državi edina prava pot pritožba na drugostopenjski organ oziroma sodišče, ki bi jo lahko v konkretnem primeru izkoristil tudi Počivalšek, ne pa zatekanje k diskreditacijam, zavajanju in preusmerjanju pozornosti. Če je minister menil, da mu komisija kršitve ni dokazala, je imel za to na voljo pravna sredstva, ki pa jih ni izkoristil," so zapisali v odzivu.

Na KPK zavračajo tudi ministrovo tezo, da je bil predmet preiskav zato, "ker sodeluje v določeni vladi." Kot poudarjajo, skladno z zakonom vse posameznike obravnavajo enako, ne glede na politično pripadnost oz. ne glede na to, v kateri vladi posamezniki sodelujejo. Ob tem so spomnili, da je KPK že leta 2018 pri ministru ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s področja lobiranja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta