Koronavirus: Slovenija popušča Hrvaški, ne pa tudi drugim

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
30.06.2020 18:15

Vladni govorec ogorčen, da je zdravstveni inšpektorat kljub 20.000 karantenskim odločbam opravil le 14 kontrol in še te po prijavi. V zdravstvenem inšpektoratu še brez odziva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štab civilne zaščite Novalje na Pagu je sporočil, da letošnje poletje ne bodo izdajali soglasij klubom in koncesionarjem na plaži v Zrćah za izvedbo zabav in koncertov. 
Rene Gomolj

"Mi ostajamo pri številu deset novoobolelih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. Naših standardov ne bomo spuščali in prilagajali," je na današnji tiskovni konferenci na vprašanje, ali bo Slovenija upoštevala priporočilo EU in z jutrišnjim dnem, ko EU odpravlja omejitve na svojih zunanjih mejah za nekatere tretje države, Srbijo umaknila z rdečega seznama na listo varnih držav, odvrnil vladni govorec Jelko Kacin. Na spisku 15 držav, iz katerih bo dovoljeno potovati v EU, sta med drugimi namreč Črna gora in Srbija, ni pa na primer ZDA. Kitajska je pogojno, če bo dovolila potovanja v obratni smeri, torej iz EU.

"Odločili smo se, da Hrvaški damo priložnost"

V nasprotju z lastnimi standardi pa je vlada ravnala v primeru Hrvaške. Kljub temu da je Hrvaška že presegla deset okuženih v 14 dnevih, je še ne bodo premaknili na rumeno listo. Odločitev je plod pogovora med nacionalnima inštitutoma za javno zdravje obeh držav, pogovora obeh predsednikov vlad in napovedi Hrvaške, da bo zaprla nočne lokale, diskoteke in se odrekla množičnim zabavam na prostem, kot so denimo tiste v Zrćah na Pagu, ki so že bile napovedane za prihodnje dni, je pojasnil Kacin. Slednji je dodal, da je vlada prepričana, da je naša južna soseda sposobna ustaviti trend naraščanja okužb. "Odločili smo se, da Hrvaški damo priložnost, da s temi doslednimi ukrepi zameji rast širjenja okužb z novim koronavirusom in na ta način pokaže drugim državam na Zahodnem Balkanu, kako se je treba postaviti po robu novemu valu okužb," je dejal, a poudaril, da si Slovenija s tem ne jemlje možnosti, da Hrvaško kdaj kasneje umakne na rumeno listo. Slovenija si tako pridržuje pravico, da odloča o kriterijih za uvrščanje držav na rdeči in zeleni seznam, medtem ko je priporočilo EU, da naj se na seznam varnih držav uvrstijo vse, ki imajo 16 novookuženih v 14 dnevih, med katere po standardih EU tako sodita tudi Srbija in Črna gora.

7200 karantenskih odločb

Za vse, ki bodo pripotovali iz Hrvaške, tako še naprej ni nobenih omejitev in tudi karantene ne. Slednjo so na ministrstvu za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje izdali v kar 20.000 primerih. Največ pred koncem razglasitve epidemije, saj so od 1. junija do ponedeljka izdali 7200 karantenskih odločb, trenutno aktivnih pa je še 6380, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ob tem je Kacin sicer v lastnem imenu in ne v imenu vlade ponovno okrcal inšpektorat za zdravje, češ da je "arogantno, nedostojno in nestrokovno", da so inšpektorji v vsem času opravili le 14 nadzorov spoštovanja karantene in še to šele po tem, ko so prejeli prijave. Vprašanja o nadzoru karantene in izolaciji - slednja je odrejena potrjeno okuženim - smo naslovili tudi na inšpektorat, s katerega so sporočili, da nam odgovore lahko posredujejo šele jutri. Ob tem tudi še vedno ni jasno, kako in s kakšnimi pooblastili naj bi policisti inšpektorjem pomagali pri nadzoru karantene, o čemer je govora v zadnjih dneh. Kacin je na to vprašanje danes odvrnil le, da imajo policisti pooblastila, kakršna imajo, in da je notranje ministrstvo le ponudilo pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta