(KOMENTAR) Koalicija iz mask in "udbovsko-partijski" padec Hojsa

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
30.06.2020 17:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Sosledje dogodkov nekega poletnega torka izriše doslej še ne viden politični pretres: zjutraj udari vest, da policisti NPU zaradi poslov z medicinsko opremo preiskujejo gospodarskega ministra Počivalška in ključnega dobavitelja spornih ventilatorjev, podjetje Geneplanet, le nekaj ur kasneje na medijskem nastopu, kjer je sicer pojasnjeval koronaukrepe, odstopi notranji minister Hojs. Ki je pred tem sprejel še odstop generalnega direktorja policije Travnerja. Ob dejstvu, da so mediji iz orbite SDS že v ponedeljek (iz)vedeli za namere policije, da potrka pri Počivalšku in sodelavcih, in začne akcijo, argumentacija Hojsa, zakaj odhaja, ni presenetljiva: ker policijo, tožilstvo in sodstvo obvladujejo udbovsko-partijske naveze, ki jih sam ni uspel uničiti.
Če bi pristali na Hojsovo tezo, stopimo v igro, s katero se organom pregona pri nas že leta skuša jemati strokovna avtoriteta in avtonomija. Politično motiviranost in selektivnost preiskav je v odzivu ponovil tudi Janša. Policija, tožilstvo in pravosodje imajo težave, niso brez napak, tudi zelo resnih. A odstopati bi morali ministri, ki preiskave preprečujejo, ne tisti, ki jih ne. Ravno odstopni manever, kot ga je izpeljal za "višje cilje" žrtvovani Hojs, je politični pritisk na preiskovalce in (preventivna, na zalogo) diskreditacija preiskave kriznega koronaposlovanja države. Saj je Počivalšek vehementno razlagal, naj meganabave mirno preverijo vse pristojne institucije?! Preiskava sumov kaznivih dejanj poteka po zakonskih pravilih, na koncu verige je sodišče, ki podpiše odredbo za hišne preiskave. Očitno je to presodilo, da so sumi storitve kaznivih dejanj dovolj utemeljeni. Policija in preostali, ki so včeraj začeli obsežen postopek, naj opravijo delo strokovno, neodvisno. Četudi je na mestu vprašanje, kako bo to v teh okoliščinah možno.
Okvir "damage control" vladne bitke za interpretacijo s klasikami, kot je režija "globoke države" proti SDS, sta Janša in Hojs včeraj postavila. In s tem utrdila znano politično agendo. Počivalšek - po navedbah, ki niso bile zanikane, nekateri udeleženci se le spomnili niso več - je že po prvih transakcijah govoril, da je "Geneplanet zgodba SDS" - nima več le političnih problemov, ampak tudi potencialno kazenske. SMC je retoriko SDS v marsičem že prevzela. Najbrž drugih možnosti niti nima (več). Za Počivalškom je Janša doslej stal. Kako dolgo še? Koliko odločneje bodo na vlak teorij o državi politične policije, tožilstva, sodstva in tudi včeraj od premiera diskreditiranih medijev stopili tudi v NSi, ki je pod Toninom lojalna zaveznica SDS, in v že razburkanem Desusu? Interesov v politiki ne gre nikoli podcenjevati. Vzvode usode/rekonstrukcije/konsolidacije vlade ali volitev najbolj drži Janša, na roko mu gredo negotove virusne razmere. A politično-etične dileme afere z maskami, ki je dobila še policijske dimenzije, in odgovornost so enake tudi pri drugih vladnih strankah, sploh pri obrambnem ministru, čigar resor je (tudi) bdel nad nabavami. Da bo premier branil predvsem sebe in SDS, je od včeraj jasno le še bolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta