Kje so maske FFP2 že obvezne, kje jih je mogoče kupiti pri nas in kakšno zaščito nudijo različni tipi mask?

Gregor Grosman, STA
25.01.2021 14:29
V kombinaciji z uporabo troslojne kirurške maske ali FFP2 maske v tujini priporočajo še večjo razdaljo med osebama, ki naj znaša vsaj 2 metra, kjer je to mogoče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Maske tipa FFP2 so bile že konec lanskega leta obvezne na avstrijskih smučiščih, ki so se smela odpreti 24. decembra. Nositi so jih morali smučarji, ki so jih morali prinesti s seboj, ponekod pa so jih lahko kupili kar na smučišču. V Singapurju so že maja lani uporabnikom javnega prevoza (vlak, avtobus, podzemna železnica) zapovedali nošnjo zaščitnih mask ter jih pozvali, da se med vožnjo v zaprtem prostoru ne smejo pogovarjati niti telefonirati, da bi preprečili možnost širjenja kapljičnih okužb. Tudi v nekaterih evropskih državah je že sprejeta zapoved uporabe mask FFP2 ali kirurških mask namesto pralnih iz blaga, ki ne nudijo dovolj visoke zaščite. 

Avstrijci morajo od 25. januarja v trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2. Povpraševanje po njih je veliko, a se je večina trgovin dobro založila, ponekod so ponudili celo ugodne akcijske cene. Če so maske FFP2 še pred enim tednom v avstrijskih trgovinah stale v povprečju od dva do osem evrov, so jih v zadnjih dneh trgovine prodajale po akcijski ceni po manj kot evro, najcenejše so bile celo 50 centov, je poročal STA. 

EPA

Za revnejše in socialno ogrožene je vlada omogočila brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite. V prvi fazi je vojska pomagala pri dostavi okoli 52.000 mask ustanovam, ki se ukvarjajo z brezdomci. Še milijon mask pa bodo v soboto dostavili organizacijam, ki revnejšim in socialno ogroženim razdeljujejo hrano. Prihodnji teden bodo maske dobili tudi vsi starejši od 65 let. Kazen za tiste, ki novih pravil ne spoštujejo, znaša 25 evrov.

Frankfurter Rundschau je medtem pri Združenju farmacevtov v Nemčiji preverilo razpoložljivost teh mask. Ugotovili so, da naj bi jih imele nemške lekarne na zalogi dovolj. Tudi češki minister za zdravje Jan Blatny je pozval k nošenju zaščitnih mask tipa FFP2 ali FFP3, vendar trenutno še na prostovoljni ravni. Glede morebitne obveznosti nošenja teh mask bodo na Češkem počakali na izkušnje iz Nemčije in Avstrije. Blatny ima pomisleke glede dostopnosti teh mask in finančnega bremena, ki bi ga predstavljal za revnejše. Premier Janez Janša, ki opravlja tudi vlogo ministra za zdravje, je prebivalce pozval, da če je le možno, uporabljajo troslojne kirurške maske ali FFP2 za večjo zaščito.

Namesto mask iz blaga, je tudi na današnji novinarski konferenci državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte priporočala, da uporabljamo troslojno kirurško masko. "Sledimo, kaj se dogaja po Evropi," je dodala in pojasnila, da kljub temu, da Nemčija v javnem prometu in kjer so ljudje v tesnejšem stiku že priporoča uporabo FFP2 mask, "pri nas še čakamo stališče pristojnih služb. Zaenkrat velja, da nosimo troslojne kirurške maske."

Kakšno zaščito nudijo različni tipi mask?

Različni tipi mask nudijo različno stopnjo zaščite. Za maske iz blaga, tako imenovane pralne maske velja, da je stopnja zaščite odvisna od uporabljenega materiala in ni visoka. Vseeno pa lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi govorjenju, in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni. Tako se do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge. Če so maske pralne, jih je treba pred ponovno uporabo oprati na najmanj 60 stopinjah Celzija in prelikati.

Reuters

Glavni namen kirurške maske je preprečevanje širjenja kapljic nosilca maske v okolico. Obenem uporabnika zaščitijo pred kapljicami, ki prihajajo od oseb v njegovi neposredni bližini. Ne preprečujejo pa vdihavanja zelo majhnih v zraku razpršenih delcev, ki potencialno prenašajo viruse. Namenjene so za enkratno uporabo, menjati jih je treba na dve uri oziroma prej, če postanejo vlažne.

EPA

Filtrirne maske s kratico FFP (Filtering Facepiece Particles) nosilca maske zaščitijo pred vdihovanjem kapljic kot tudi delcev, razpršenih v zraku. Za uporabnika so bolj neudobne kot kirurške, saj otežujejo dihanje in hitreje pride do znojenja, vendar pa nudijo zaščito pred vdihovanjem nalezljivih patogenov. Na voljo so v obliki školjke ali račjega kljuna, lahko so dvo- ali troslojne, lahko imajo tudi dihalni ventil. Glede na stopnjo zaščite ločimo tri tipe: Tip FFP1 mora zadržati najmanj 80 odstotkov v zraku razpršenih delcev velikosti 0,3 mikrometra, maske tipa FFP2 morajo zadržati najmanj 94 odstotkov teh delcev, tipa FFP3 pa najmanj 99 odstotkov. Tudi to so maske za enkratno uporabo; tip FFP2 je potrebno menjati na štiri ure, FFP3 pa se lahko uporablja do osem ur. Te maske potrebujejo zdravstveni delavci, ki delajo z okuženimi bolniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta