Kdo nas bo rešil pred visokimi cenami?

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.04.2022 06:00

Politične stranke pred volitvami napovedujejo ukrepe, s katerimi bi slovenska gospodinjstva zaščitile pred naraščajočimi cenami energentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Blaženje posledic naraščajočih cen energentov, ki so udarile po slovenskih gospodinjstvih in gospodarstvu, je postalo tudi pomembno vprašanje letošnje kampanje. V SDS pojasnjujejo, da vlada Janeza Janše dela na zagotovitvi novih virov energentov. "Sprejeli smo tudi oprostitev plačila omrežnine in nekaterih drugih davkov pri električni energiji, znižali trošarino za električno energijo in energente, regulirali cene naftnih derivatov." V Gibanju Svoboda napovedujejo omejitev končnih cen električne energije: "Pri zemeljskem plinu je situacija malce bolj kompleksna, saj ga Slovenija v celoti uvozi in je trenutno popolnoma odvisna od ruskega plina." A bo tudi na tem področju potrebna regulacija končnih cen na ravni, ki bo še sprejemljiva za potrošnike, pravijo.

Predsednik GS Robert Golob je napovedal tudi naložbene priložnosti za državljane na področju sončnih elektrarn. "Velik potencial predstavljajo speča sredstva varčevalnih vlog, ki bi jih z ustreznimi spodbudami aktivirali in privabljali v zelene naložbe." Za tiste, ki nimajo dovolj denarja, bi vzpostavili zadružne sisteme oziroma skupnosti OVE. V Levici menijo, da je treba regulirati cene in marže pri prodaji elektrike in zemeljskega plina: "Pri preskrbi gospodinjstev z energenti je treba razmišljati o neprofitni preskrbi, socialno najranljivejšim bo morala priskočiti na pomoč država." Dodatno bi bilo treba po njihovem mnenju na ravni Evropske unije vzpostaviti agencijo za načrtovanje proizvodnje električne energije: "Zaradi podnebnih omejitev bo količina energije, s katero bomo razpolagali v prihodnosti, vse bolj omejena. Če bo distribucija prepuščena prostemu trgu, kjer bo energija dodeljena tistemu, ki bo lahko ponudil največ, to za revne pomeni zmrzovanje pozimi, za mala podjetja propadanje, za države še več konfliktov."

Socialni demokrati se zavzemajo za stabilizacijo cen energentov in začasno regulacijo trga električne energije z določitvijo najvišjih dovoljenih cen, pa tudi za regulacijo trga s pogonskimi gorivi. Njihov načrt predvideva še zamrznitev DDV na energijo in pogonska goriva ter začasno znižanje trošarin. V koalicijski Novi Sloveniji ravno tako izpostavljajo ukrepe, ki jih je glede tega vlada že sprejela, in dodajajo: "V nadaljevanju moramo okrepiti skupni evropski pristop. Potrebujemo skupne nabave, pogajanja za cene, gradnje skladiščnih kapacitet za plin in logistiko. Zagotovili bomo finančne sheme za investicije v obnovljive vire energije."

V Listi Marjana Šarca poudarjajo, da je v spopadu z inflacijo pomembna umirjena komunikacija oblasti, ki mora umiriti neracionalna pričakovanja in ravnanja. Kot možne ukrepe navajajo regulacijo cen in iskanje cenejših nabavnih virov. Prav tako ukrepe na področju davčne politike in subvencioniranja. V Stranki Alenke Bratušek predlagajo vzpostavitev tretjega energetskega stebra: "S posebnim zakonom bomo ustanovili podjetje s koncesijo, ki bo pospešilo gradnjo proizvodnih objektov zelene energije. Zakon bo določil regije in območja, na katerih bo mogoče brez dolgotrajnih postopkov zgraditi večje proizvodne kapacitete." Za zaščito gospodinjstev predlagajo znižanje DDV in trošarin. V gibanju Povežimo Slovenijo želijo zaščititi predvsem najranljivejše državljane, ob tem spominjajo na vladne energetske vavčerje in omejitev cen bencina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta