Kdaj in kam z Brnika: To so (trenutno) napovedani leti z ljubljanskega letališča. V Fraportu Slovenija tudi večja odpuščanja

Gregor Grosman, STA
04.06.2020 15:00

Ljubljansko letališče je za potniški promet spet odprto od 12. maja, odkar je vlada preklicala prepoved opravljanja mednarodnega letalskega potniškega prometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaradi posledic epidemije virusa covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu še vedno močno omejen. Po sprostitvi potniškega prometa z ljubljanskega letališča so letalski prevozniki napovedali postopno vračanje na Brnik. Prva je to storila Air Serbia, ki je mednarodne lete v Slovenijo ponovno vzpostavila 29. maja, konkretni datumi drugih pa bodo v veliki meri odvisni od sproščanja omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih, so sporočili z družbe Fraport Slovenija, ki je upravnik ljubljanskega letališča.

Gregor Grosman

Kdaj in kam z Brnika: To so (trenutno) napovedani leti z ljubljanskega letališča

Večina od 17 prevoznikov, ki bi morali v normalnih razmerah v poletnem voznem redu ponujati lete z ljubljanskega letališče, je vrnitev povezav napovedalo za drugo polovico junija in julij. Po trenutnih napovedih in informacijah o možnostih rezervacij letov na spletnih straneh prevoznikov naj bi bile ponovno vzpostavljene povezave:
- v juniju: Frankfurt z Lufthanso, Podgorica z Montenegro Airlines, Bruselj z Brusels Airlines in Wizz Air (na Charleroi), Amsterdam s Transavio, Varšava z LOT Polish Airlines, Pariz z Air France in Istanbul s Turkish Airlines,
- v juliju: Zürich s SWISS, München z Lufthanso, Berlin in London z easyJet ter Kijev z Windrose in Tel Aviv z enim od izraelskih prevoznikov,
- v avgustu: Moskva z Aeroflotom, London z British Airways in Niš z Air Serbio.

Tudi čarterji bodo

Pri Fraportu Slovenija opozarjajo, da se zaradi razmer napovedi iz dneva v dan spreminjajo, zato potnikom svetujejo, da se za najbolj točne informacije o možnostih letov pozanimajo na spletnih straneh prevoznikov. Tako je denimo spletni portal ExYu Aviation prav danes poročal, da je British Airways ponovno zamaknil vrnitev v Ljubljano. Mesec dni pozneje kot načrtovano, šele 3. avgusta 2020, naj bi pričeli izvajati polete med letališčem London Heathrow in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Leteli naj bi štirikrat tedensko.

Robert Balen

V Fraportu Slovenija se napovedujejo večja odpuščanja

Da bodo morali zaradi močnega upada prometa, ki je posledica pandemije covida-19, v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, zmanjšati število zaposlenih, so povedali že pred nekaj dnevi. Sedaj so v javnost prišle neuradne številke, da naj bi šlo za 120 zaposlenih, kar predstavlja kar četrtino vseh zaposlenih, ki jih je v družbi trenutno 475. Pogovori med upravo in sindikati naj bi stekli prihodnji teden, ob napovedi obsežnega odpuščanja pa v sindikatu upajo na ustrezne rešitve, tudi na pomoč države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta