Kapitalski dobički 2019: Še tokrat državi četrtina dobičkov

Jelka Zupanič
26.02.2020 14:29

Za lansko leto si bo država še zadnjič odrezala četrtino posameznikovih dobičkov iz kapitala, dividend in najemnin ter nad tisoč evrov obresti na depozite v domačih bankah oziroma na celotne prejete obresti v bankah zunaj EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tudi letos pričakuje Finančna uprava RS (Furs) napovedi za odmero dohodnine iz lanskih kapitalskih dobičkov posameznikov do petka, 28. februarja. Pravila igre in tudi obdavčitev dividend, najemnin, obresti na depozite in kapitalskih dobičkov ostajajo za leto 2019 takšni, ko so bili dolga leta. Malce spremenjeno zakonodajo, ki je začela veljati letos, bomo morali upoštevati pri oddaji napovedi za leto 2020, ko bodo tudi dohodki iz kapitala obdavčeni višje, s 27,5-odstotnim dokončnim davkom. Ali so zaradi novih, višjih obdavčitev lastniki kapitala lani pohiteli s prodajami vrednostnih papirjev, deležev, kuponov, izvedenih finančnih instrumentov ... in bodo tokrat državi odšteli več davščin iz kapitala kot minula leta, bodo v finančni upravi vedeli, ko bodo zavezancem odmerili dohodnino.

Najemnine - z računi za obnove je lahko davek nižji

Zadnja štiri leta je napovedalo dohodke iz najemnin, ker so oddajali stanovanja, hiše, garaže pa tudi premično premoženje, denimo prikolice, avtomobile in drugo, okoli 33 tisoč posameznikov. Večinoma torej prav dobro vedo, kaj morajo storiti. Predlani, ko so nam nazadnje odmerili dohodnino nanje, je ustvarilo 89 milijonov evrov dohodka 32.755 posameznikov. Ko so jim davkarji odšteli olajšave, so obdavčili 76 milijonov evrov. Država je dobila četrtino oziroma 19 milijonov evrov dohodnine. Podobno je bilo tudi leto pred tem.

Dividende napovedujejo le tisti, ki jih prejmejo iz tujine

Največ posameznikov prejme na svoj kapital pri nas dividende. V letu 2019 so še obdavčene 25-odstotno, napovedi nam ni treba pisati, saj za plačilo dohodnine že pred izplačilom dividend poskrbi izplačevalec. Predlani je bilo zavezancev za plačilo dividend več kot 96 tisoč, še leta 2016 okoli 131 tisoč. Predlani so plačali 120 milijonov evrov davka (v 2016. pa 76 milijonov evrov). Iz Fursa so nam poslali tudi končne podatke, koliko lastnikov vrednostnih papirjev je moralo v letu 2018 dividende napovedati, ker so jih prejeli iz tujine. Lani je pisalo napoved 2600 posameznikov, odmerili so jim slabih pet milijonov evrov davka. Tudi letos morajo dividende iz tujine napovedati sami.

Dohodnine na obresti vsako leto manj

Tudi posamezniki, ki so prejeli v domačih in evropskih bankah in hranilnicah na depozite denimo 1100 evrov obresti, se pisanju napovedi ne bodo mogli izogniti. Neobdavčenih je le tisoč evrov obresti. Še pred tremi leti je poslalo Fursu napoved 6239 posameznikov z več kot tisoč evrov obresti, predlani pa je bilo napovedi le še 5100. Plačali so 2,3 milijona evrov davka.
Nekaj manj je posameznikov, ki morajo oddati napoved, ker so prejeli na deponiran denar kakršnekoli obresti v državah, ki niso del EU. Nazadnje, v letu 2018, jih je bilo 1873, plačali so nekaj več kot milijon evrov obresti. A če bi prišteli k napovedim posameznikov še REK obrazce, je okoli 8500 zavezancev plačalo 4,3 milijona evrov davka.
Napovedovanje lanskega dobička čaka do petka tudi lastnike izvedenih finančnih instrumentov. Predlani jih je napoved oddalo 366, plačali so manj kot 85 tisoč evrov davka. Pojasnila in obrazci za napovedi so na spletnih straneh Fursa, še bolj veseli bodo elektronskih napovedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta