Kako bodo na volitvah lahko glasovali slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Ukrajini?

STA, A.L.
03.03.2022 16:37

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji odločila, da bo glasovala za izključitev centralne volilne komisije Rusije in Belorusije iz Združenja evropskih volilnih organov. DVK je še sklenila, da bodo slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Ukrajini lahko na volitvah v DZ glasovali na omnia voliščih, če bodo pravočasno oddali vlogo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Trg revolucije - Politika - Referendumi - Referendum o noveli zakona o vodah - Ilustracija - Tematika - volilna udeležba, volilni upravičenci, zakon, volišče - volišča, volilne skrinjice - volilna skrinjica - -
Andrej Petelinsek

V DVK so vojaški napad Rusije in Belorusije na Ukrajino označili za zavržno dejanje in hudo kršitev mednarodnega prava. Prav zaradi tega ne želijo več sodelovati s centralnima volilnima komisijama teh dveh držav, so po današnji seji zapisali v sporočilu za javnost. Kot ocenjujejo, bi bila morebitna zamrznitev članstva v združenju evropskih volilnih organov (ACEEEO) nezadostna sankcija, zato bo DVK glasovala za njuno izključitev.

"Ruska federacija je z oboroženim napadom na samostojno in neodvisno državo Ukrajino namreč kršila temeljne vrednote ACEEEO, kar terja sprejetje najstrožjih sankcij, torej izključitev. Enako velja tudi za Republiko Belorusijo, ki podpira vojaški napad," navajajo. V primeru, da predlog izključitve ne bo sprejet, pa bo DVK sama izstopila iz tega združenja.

Kako bo z glasovanjem na volitvah?

Združenje je bilo namreč ustanovljeno leta 1991 z namenom zagotavljanja podpore volilnim organom za poštene in svobodne volitve in se mora zato zavzemati za zagotavljanje politične svobode in ugodnega okolja za pravičen politični, gospodarski in družbeni razvoj, za spodbujanje svobodnih, poštenih in preglednih volitev ter splošne in tajne volilne pravice kot najprimernejšega sredstva za vzpostavitev in utrjevanje predstavniške demokracije, še opozarjajo na DVK. Prepričani so tudi, da mora združenje zagotavljati spoštovanje omenjenih vrednot, države članice, ki ne spoštujejo načel mednarodnega prava pa je treba iz združenja izključiti.

DVK je sicer na današnji seji sprejela tudi spremembo sklepa o določitvi volišč na diplomatsko konzularnih predstavništvih. Zaradi vojnih razmer v Ukrajini je namreč slovensko veleposlaništvo v Kijevu zaprto, zato glasovanje na tamkajšnjih voliščih ob aprilskih državnozborskih volitvah ne bo mogoče. Tisti slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Ukrajini, ki se bodo pred volitvami uspeli vrniti v Slovenijo, pa bodo lahko glasovali na omnia volišču, če bodo do 20. aprila do 24. ure oddali ustrezno vlogo, so še sporočili z DVK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta