Kaj prinaša novela zakona o pravilih cestnega prometa? Nove kazni, zavijanje desno ob rdeči luči ...

Gr.G.
16.07.2021 18:20
Novela zakona o pravilih cestnega prometa prinaša med drugim znižanje kazni za prekoračitev hitrosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija

Državni zbor je sprejel znižanje kazni za prekoračitev hitrosti v cestnem prometu, dovoljeno vožnjo v desno ob rdeči luči na semaforju, zvišanje kazni ob uporabi mobilnega telefona med vožnjo ter pravila glede uporabe električnih skirojev, je tvitnil minister za infrastrukturo Republike Slovenije Jernej Vrtovec.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa prinaša znižanje kazni za prekoračitev hitrosti. Če je moral voznik doslej pri omejitvi 50 km/h za prekoračitev do 5 km/h plačati 40 evrov, bo po novem globa v tej višini veljala za prekoračitev do 10 km/h. Zdaj vozniku, ki v naselju vozi med 10 in 20 km/h prehitro, grozi globa 250 evrov - takšna denarna kazen ga bo po novem doletela za prekoračitev med 20 in 30 km/h. Če bo pri omejitvi 50 km/h hitrost presegel za 30-40 km/h, ga po novem čaka globa v višini 500 evrov (trenutno je za prekoračitev 30-50 km/h zagrožena globa 1000 evrov), za prekoračitev med 40 in 50 km/h pa je po novem predvidena kazen 750 evrov.

Kazni se znižujejo tudi pri omejitvi 90 km/h ter na hitrih cestah in avtocestah. Zvišala pa se je globa za kršitev prepovedi ustavljanja ali parkiranja na označenem parkirnem mestu za invalide, ki sedaj znaša 200 evrov, prej 80.

Dovoljeno zavijanje v desno

Novela zakona določa tudi pravila ravnanja ob rdeči luči na semaforju in prometnem znaku za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju. Novo pravilo določa, da je vozniku ob rdeči luči na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno (zelena puščica na črni podlagi), dovoljeno zavijanje v desno, vendar le, če je smer prosta.

Strožje pa bodo policisti obravnavali voznike, ki ne bodo upoštevali pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu. Tudi voznike, ki se priključijo vozilu s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu ali jih prehitijo.

Prav tako voznike, ki med vožnjo uporabljajo naprave, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, praviloma mobilnike, grozijo višje kazni. Zvišala sta se globa in število kazenskih točk za prekršek uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Kršitelju grozijo 250 evrov in tri kazenske točke.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa določa tudi primerno bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev in voznikov lahkih motornih vozil in mopedov. Ta mora biti vsaj 1,5 metra.

Ministrstvo Za Infrastrukturo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta