Kacin opozoril, da smo "že zelo blizu tistega mejnika 140". Kaj to pomeni?

M.R.
09.10.2020 11:58

Zdravstveni inšpektorat bo s policisti nadziral današnje proteste, govorec vlade Jelko Kacin pa opozarja, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev že zelo blizu 140.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Govorec vlade Jelko Kacin 
STA

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina epidemiološki podatki kažejo, da se virus najhitreje širi med zaposlenimi v zdravstvu in v šolstvu. Med včeraj obolelimi je tudi nekaj zdravstvenih delavcev iz bolnišnice v Topolšici. "Na vseh ravneh te dni opozarjamo, da se razmere v bolnišnicah približujejo kritični točki. Podatki za včeraj žal to ponovno potrjujejo," je poudaril Kacin. Dodal je, da se bodo razmere v bolnišnicah "še vsaj nekaj časa slabšale".

Kacin ni želel odgovoriti na vprašanje, kako napreduje vzpostavitev covid bolnišnice v Topolšici. Je pa dodal, da bo verjetno o tem tudi tekla beseda na seji sveta za nacioalno varnost. 

Dejstvo, da je bilo včeraj potrjenih nekaj manj okužb kot v sredo, še ne potrjuje tega, da se je zadeva začela umirjati, pravi govorec. Opozoril je, da je 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev zdaj pri 137, kar pomeni, da smo "že zelo blizu tistega mejnika 140, ki ste ga videli v našem načrtu"

Dejal je, da se tudi po Evropi in svetu okužbe še naprej širijo, zaradi česar države sprejemajo ostrejše ukrepe za omejevanje širjenja virusa. Tako je povedal, da morajo imeti ljudje zaščitne maske na prostem tudi v Parizu in v Italiji. 

Koliko nadzorov so opravili inšpektorji?

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata pa je povedala, da je od izbruha epidemije inšpektorat opravil 47.100 inšpekcijskih nadzorov. Na področju nalezljivih bolezni jih je opravil 40.600, na ostalih področjih pa 6500. Izrečenih je bilo preko 4900 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti več kot 1,1 milijona evrov. Od tega je bilo na področju nalezljivih bolezni izrečenih več kot 4500 sankcij v skupni vrednosti 830.000 evrov. 

V primerjavi z letom 2019 se je število nadzorov na področju nalezljivih bolezni povečalo za skoraj desetkrat, saj so jih lani opravili 4480, izrečenih pa je bilo 110 kazenskih sankcij v skupni vrednosti 19.600 evrov. 

Od izbruha epidemije je inšpektorat do včeraj opravil 6900 nadzorov v trgovinah, gostinstvu, na prireditvah in v objektih higienske nege. Izrečenih je bilo 86 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 88.400 evrov, ker pri opravljanju dejavnosti niso bila spoštovana priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Od 4. septembra, ko je bilo uvedeno obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, je bilo izrečenih 117 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe mask v skupni vrednosti blizu 43.000 evrov. 

Aktivno se izvaja nadzor nad prireditvami in javnimi zbiranji, ki so bila izvedena na javnih krajih in v gostinstvu. Od marca je inšpektorat od policije prejel nekaj manj kot 9100 predlogov za uvedbo prekšrkovnega postopka zaradi kršitev vladnih odlokov. Zaključenih je nekaj več kot 3700 zadev, zaradi drugih prioritet je reševanje ostalih zadev začasno ustavljeno, je poudarila Potza. 

Nadzor na protestu

Napovedala je, da bodo zdravstveni inšpektorji danes v primeru protestnega shoda v sodelovanju s policisti nadzirali spoštovanje omejitev zbiranja več kot 10 ljudi, uporabo zaščitne maske na odprtem javnem prostoru ter upoštevanje vseh higienskih priporočil NIJZ. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta