Jože Možina je v Pirkovičevi Areni dejal, da so ga iskali policisti. Kaj pravijo na policiji?

B.P.
06.09.2023 12:38

Različne informacije krožijo v javnosti ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Možina
Robert Balen

V zadnji oddaji Arena, ki jo je vodil Igor Pirkovič, je nastopil tudi Jože Možina in dejal, da ga je na Kolodvorski prejšnji teden iskala policija.

"Zakaj so me policisti iskali kot urednika oddaje Intervju, meni uradno ni znano. Je pa res, da so se na družbenih omrežjih in med poznavalci razširile govorice, da je to povezano z zadnjim intervjujem, ki sem ga imel s pisateljem Sivcem, v katerem je pač ta izpostavil, kaj naj rečem, vpletanje nekdanjega predsednika Milana Kučana v avtonomni medij, saj je pač razkril, kako so se stvari dogajale, da je dobil (Kučan, op. a.) vprašanja vnaprej in da se je pogovor z njim na radiu odvijal kot radijska igra. In poznavalci pravijo, da bi to lahko bil razlog, da se je nekdanji predsednik tako vznemiril in da je to potem posledica prihoda policije. Nenavadno je tudi to, da je policija prišla in ni pustila nobenega vabila, od tega je sedaj pet dni, vzeli so moje kontakte, niso me kontaktirali niti po telefonu niti po elektronski pošti niti niso prišli še enkrat sem, v kar sem jih povabil. To, da prihaja uniformirana policija zaradi novinarskega dela v hišo, se pri nas v 30 letih ni dogajalo, baje tudi pred letom devetdeset ne, miličniki so, če kaj, poklicali v stavbo policije, kar je nekaj povsem običajnega. In ta beloruski model, kot mu lahko tudi rečemo, je v bistvu strašljiv, je neke vrste pritisk name, hkrati pa tudi signal mlajšim kolegom, ki niso v mainstreamu, kaj se seveda lahko zgodi, če nisi poslušen, če nisi v skladu s tem mainstreamom," je o morebitnih razlogih policijskega obiska spregovoril Možina.

Milan Kučan o zadnji oddaji Arena: "Kar zadeva Jožeta Možino, je tudi tokrat pokazal svoj novinarski domet"

Ali je torej policija na RTV Slovenija res iskala Jožeta Možino? Zakaj ga je iskala, kaj je bil namen tega obiska? Je kdo podal prijavo zoper Možino, zaradi česa? Kaj se očita Jožetu Možini? To so vprašanja, ki smo jih poslali na ljubljansko policijsko upravo in nemudoma prejeli naslednji odgovor: "Na vprašanja, ki se vežejo na konkretne fizične osebe, v skladu z določili zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Pojasnjujemo pa, da so policisti pri izvajanju svojih nalog vezani na določbe veljavne zakonodaje, v skladu s katerimi jih tudi izvajajo. V konkretni zadevi je šlo za zbiranje obvestil po prijeti prijavi in je bil to edini namen izvajanja policijskih nalog, ki smo jo opravili v skladu s 34. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije. Potrebno pa je razumeti, da v skladu z zakonodajo ne smemo in ne moremo razkriti podatkov o konkretnih in določljivih fizičnih osebah, četudi okolico zanima, zakaj je neka oseba v policijskem postopku ali glede česa poteka zbiranje obvestil. Naj ob tem še poudarimo da policija spoštuje svobodo izražanja kot tudi novinarsko avtonomijo. Zavedamo se namreč, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, ki jim ustava ter zakonski in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta