Jourova o razmerah v slovenskih medijih tudi z ministrico Vrečko

STA, A.L.
02.03.2023 18:47

Kot je poudarila Vrečko, sta imeli s komisarko "plodno in poglobljeno razpravo" o medijih v Sloveniji in predvsem o evropskem aktu o svobodi medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova se je danes srečala tudi z ministrico za kulturo Asto Vrečko, s katero sta, kot sta poudarili v izjavi po pogovorih, govorili o razmerah v medijih v Sloveniji, evropskem aktu o svobodi medijev, t.i. SLAPP tožbah proti novinarjem in sovražnem govoru.

Kot je poudarila Vrečko, sta imeli s komisarko "plodno in poglobljeno razpravo" o medijih v Sloveniji in predvsem o evropskem aktu o svobodi medijev.

Spomnila je, da se je Jourova s tem aktom začela ukvarjati zaradi dogajanj v Sloveniji. "Zelo dobro pozna razmere pri nas, zato nam služi ta akt (...) tudi kot neko vodilo pri razmišljanju o naši zakonodaji in se vsebinsko pokriva z našimi pogledi na medijsko zakonodajo," je dejala.

Govorili sta tudi o ukrepih, ki so bili sprejeti glede Slovenske tiskovne agencije in dogajanja na RTV Slovenija, je pojasnila. Vlada je odpravila uredbo, ki je oteževala delo novinarjev in urednikov ter finančno izčrpavala STA, je spomnila. Glede novele zakona o RTV Slovenija pa je izrazila pričakovanje, da bo ustavno sodišče o novem zakonu hitro odločilo.

Govorili tudi o različnih možnostih pomoči medijem

Tudi Jourova je izrazila zadovoljstvo, da je bila sprejeta rešitev o stabilnem financiranju STA. Kot je dejala, sta na kratko govorili tudi o razmerah na RTV Slovenija. Prav akt o svobodi medijev poudarja pomen močnih javnih in neodvisnih ter stabilno financiranih medijev, je dejala Jourova, glede razmer na RTV pa poudarila le, da se čaka na odločitev ustavnega sodišča.

Odločno pa je zavrnila očitke, da bi bil njen obisk v Sloveniji in zlasti sredino srečanje z predsednikom Ustavnega sodišča politični pritisk komisije na delo tega sodišča.

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je namreč predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslala pismo, v katerem opozarja, da bi obisk Jourove med postopkom odločanja lahko razumeli kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

"Kadarkoli pridem v državo članico, se zelo trudim, da bi se srečala s predsednikom ustavnega sodišča, da bi razpravljala o zadevah, povezanih z vladavino prava, pravno državo, zlasti o vprašanju primarnosti evropskega prava ter povezavi med odločitvami na evropski in nacionalni ravni," je v odgovoru na novinarsko vprašanje poudarila Joruova. "To je vedno malo akademska razprava, a zelo pomembna za moje delo," je dodala.

S predsednikom ustavnega sodišča nista rekla niti besede o tem, kakšna bo odločitev, je dejala in dodala: "To bi bilo tudi v nasprotju z mojo moralno integriteto in prepričanjem, da morajo biti sodišča neodvisna."

V izjavi po pogovorih je ministrica Vrečko še dodala, da sta z Jourovo govorili tudi o različnih možnostih pomoči medijem, ne pa tudi konkretno o finančni pomoči tiskanim medijem. Ministrstvo glede tega išče možne medresorske rešitve, je dodala.

Vrečko je odgovarjala tudi na vprašanje glede lastništva medijev, potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar danes v razpravi o boju proti dezinformacijam, na kateri je sodelovala tudi Jourova, dejala, da bi sama prepovedala lastništvo v medijih strankam in strankarskim funkcionarjem. Kot je dejala Vrečko, na ministrstvu sicer preučujejo različne možnosti, o konkretnih zakonskih spremembah pa še ne more govoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta