Janša: V Sloveniji prvi človek, ki je uradno pozitiven na angleški sev koronavirusa

D.Ži, STA
24.01.2021 10:03
Z angleškim sevom se je okužil državljan Kosova, ki ima v Sloveniji začasno bivališče in se je vrnil iz Belgije. Premier zanikal, da je v Sloveniji s tem sevom okuženih osem ljudi, to naj bi bile le govorice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejic/sta

17.10
 

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. Stanje epidemije se ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je pojasnil. Potrebna bo previdnost.

Ker je vlada v sredo oz. v četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, to zbuja zaskrbljenost, je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil premier Janša. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov; če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej. Ob tem je poudaril, da bo odpiranje šol, ki je predvideno, kolikor toliko varno le, če se bodo vsi striktno držali vseh navodil.

Angleški sev koronavirusa, ki je bolj nalezljiv, so doslej odkrili že v večini članic EU, v soboto pa je bil prvič zaznan tudi v Sloveniji. Okužba z njim je bila potrjena pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je pojasnil, da je v Slovenijo prišel v soboto, po besedah premierja pa je imel dva testa, enega pozitivnega in enega negativnega. Da je v Sloveniji oseba, ki je bila pri njih testirana in pozitivna na angleški sev koronavirsa, pa so Slovenijo najprej obvestile belgijske oblasti, je povedal Janša. Okuženi naj bi delal v enem od podjetij s sedežem v Kranju. 

Zaradi izkušenj evropskih držav so po njegovih besedah že v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe, na osebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so te teste že prevzeli in danes v nekaterih mestih že za nazaj testirajo nekatere pozitivne vzorce. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. Rezultati za vse regije bodo predvidoma znani v torek.



16.50

Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša bo ob 17.00 na izredni tiskovni konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti, so sporočili iz Ukoma. Po neuradnih podatkih Televizije Slovenija so v Sloveniji potrdili osem primerov angleškega seva.

Janša je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

15.00

V soboto so opravili 2975 testov na okužbo z novim koronavirusom ter pri tem potrdili 537 okužb, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto je umrlo 31 covidnih bolnikov.

V soboto so opravili 2140 PCR testov in 835 hitrih antigenskih testov. Med PCR testi je bilo 503 oz. 23,5 odstotka pozitivnih. Med hitrimi pa je bilo pozitivnih 34 testov, kar znaša 4,1 odstotka opravljenih testov. med vsemi opravljenimi testi jih je bilo 18,1 odstotka pozitivnih.

V soboto se je v bolnišnicah zdravilo 20 covidnih bolnikov več kot v petek, na intenzivni terapiji sta se zdravila dva manj kot dan prej. Umrlo je 11 covidnih bolnikov več kot v petek.

epa

V soboto so iz bolnišnic odpustili 36 bolnikov s covidom-19.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3360 covidnih bolnikov.

epa

Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša bo popoldne spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti, so sporočili iz Ukoma. O čem točno bo tekla beseda, ni znano, tega ne razkrivajo niti v kabinetu predsednika vlade. Po neuradnih podatkih Televizije Slovenija so v Sloveniji potrdili osem primerov angleškega seva.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

Danes so pojasnili, da odtlej niso zaznali kakšnega novega vzorca, v katerem bi bil prisoten novi sev. Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je pojasnil, da novega seva niso potrdili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta