Janša namignil Golobu, naj odstopi: Tranzicijska levica takega poraza ni doživela še nikoli

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.06.2024 01:02

Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je francoski predsednik Emmanuel Macron, je delne izide evropskih volitev komentiral prvak opozicijske SDS Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janša je dejal, da so slovenski volivci znali ločiti zrno od plevela.
Primož Lavre

Predsednik SDS Janez Janša je po več kot polovici preštetih glasovnic na evropskih volitvah stopil pred novinarje in razglasil četrto zaporedno volilno zmago SDS na volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament. "V vsakem primeru bomo našo ekipo v Evropskem parlamentu okrepili, na prvem mestu gre zahvala vsem volivkam in volivcev, ki so v poplavi raznoraznih vprašanj in pol, ki so jih dobili na voliščih, prepoznali, za kaj gre. Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Macron," je dejal Janša. Macron je namreč po zmagi skrajne desnice v Franciji razpustil parlament in sklical predčasne volitve.

Janša: Vladna koalicija je izrazito poražena

Po njegovih besedah rezultati glasovanja kažejo, da bo sedanja vladna koalicija pod vodstvom premierja Roberta Goloba na evropskih volitvah izrazito poražena. "Takega poraza tranzicijska Levica v Sloveniji še nikoli ni doživela in upam, da bo tudi to sporočilo sprejeto," je dejal Janša in dodal, da gre za odgovor slovenskega volilnega telesa na manipulacije v preteklih tednih, kot sta med drugim drastično kršenje poslovnika državnega zbora in zloraba represivnih organov v času volilne kampanje. Ko gre za posvetovalne referendume, je Janša dejal, da bodo izide "vsiljenih" posvetovalnih referendumskih vprašanj komentirali jutri: "Nobeno od teh ni obvezno za to vladno koalicijo, ki svojih obljub itak ne drži." Ob tem je dodal, da na tokratnih evropskih volitvah ni prišlo do zasuka v desno oziroma skrajno desno, ampak da v Evropi prihaja do ravnotežja. Na volitvah je zmagala desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), ki bo po njegovih besedah koalicijo sestavljala "malo levo malo desno". Med prioritetami slednje morata biti po njegovih besedah tudi "razumna" zelena politika in resen spopad z vprašanjem varnosti.

Prvak SDS je ocenil, da je vladna koalicija na evropskih volitvah doživela hud poraz.
Primož Lavre

Hladen tuš za Hojsa, Breznika in Kanglerja

Glede na delne izide so bili na listi SDS v Evropski parlament izvoljeni nosilka liste in dosedanja evropska poslanka Romana Tomc, njen bruseljski kolega Milan Zver, poslanec državnega zbora Branko Grims in predstavnica strankinega podmladka Zala Tomašič. "Sestavili smo močno listo. Vsi, ki so kandidirali na listi, so podpisali obvezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bodo izvoljeni in če bo SDS sestavljala prihodnjo vlado, za kar glede na ta rezultat obstaja velika verjetnost," je dejal Janša in dodal, da to pomeni, da bi lahko vsaj polovico mandata v Bruslju oddelali tudi kandidati, ki na volitvah niso bili neposredno izvoljeni v Evropski parlament. Na listi SDS za evroposlance med drugim niso bili izvoljeni Aleš Hojs, Franc Breznik in Franc Kangler. Janša je bil zadovoljen, ker bo slovensko delegacijo EPP v prihodnjem mandatu sestavljalo pet oziroma šest poslancev. Po objavi prvih delnih izidov je namreč kazalo, da bo en mandat poleg NSi osvojila tudi SLS, a zdaj bolje kaže koalicijski SD.

Romana Tomc je prejela največ preferečnih glasov med vsemi kandidati.
Primož Lavre

SDS vztraja, da bo vložila pritožbo na DVK

Na vprašanje, ali bodo kljub dobremu volilnemu izidu vložili pritožbo na Državno volilno komisijo (DVK) zaradi nepravilnosti, do katerih je po njihovih navedbah prišlo na predčasnem glasovanju, pa je Janša poudaril, da glede tega ne bodo spreminjali svojih stališč. "Okrajna volišča na predčasnih volitvah so bila nezakonita, ker niso bila na ozemlju volilnega okraja. V Sloveniji je bilo 24 volišč, ki so bila nezakonita. Vložili bomo pritožbo, vendar ne pričakujemo, da bo DVK ukrenila karkoli drastičnega, pričakujemo pa, da bo ta člen zakona na naslednjih volitvah spoštovan," je poudaril Janša in dodal, da pričakujejo tudi vnovično vzpostavitev volišč na podeželju, ki so bila v preteklosti ukinjena.

V Evropski parlament je bil na listi SDS izvoljen tudi Branko Grims.
Primož Lavre
Volilne rezultate bodo zvečer pretresali tudi v opozicijski NSi.
Tina Recek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta