Jackpot doslej trikrat vplačan v Sloveniji, s tem smo na drugem mestu po številu Jackpotov na milijon prebivalcev

Asja Lednik Štrukelj
01.02.2022 10:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V petkovem žrebanju Eurojackpota je bil glavni dobitek, vreden 11.134.617 evrov, vplačan v poštni poslovalnici v Rogaški Slatini. Po plačilu 15 odstotkov davka, ki ga prejme občina stalnega prebivališča dobitnika (davek znaša 1.670.192,55 evrov), bo novi slovenski milijonar bogatejši za 9.464.424,45 evrov. Dobitek lahko prevzame od srede, 9. februarja dalje, časa za prevzem ima 90 dni od dneva žrebanja, so sporočili iz Loterije Slovenija.

Jackpot je bil doslej trikrat vplačan v Sloveniji. Prvi Jackpot, vreden 21 milijonov evrov, je igralec vplačal konec leta 2013 v Grosuplju, drugi Jackpot, vreden 28,2 milijona evrov, pa je igralec vplačal poleti 2014 v Žalcu. Zadnji, tretji Jackpot, vreden 11,1 milijona evrov, pa je v petek vplačal igralec v Rogaški Slatini. Poleg treh glavnih dobitkov je leta 2018 igralec na Jesenicah vplačal še dobitek 5+1, vreden 2,2 milijona evrov.

Med vsemi prireditelji zasedamo peto mesto po povprečnem vplačilu na prebivalca

Loterija Slovenije je ena od ustanoviteljic Eurojackpota, prvo žrebanje je bilo 23. marca 2012. Na voljo je več kot 310 milijonom igralcev po vsej Evropi, v njej sodeluje 18 držav oziroma 33 prirediteljev. Loterija Slovenije je tudi v mednarodnem merilu med najbolj uspešnimi prireditelji, so sporočili. S tremi Jackpoti je na drugem mestu po številu Jackpotov na milijon prebivalcev, pred nami je le Finska. 

Med vsemi prireditelji zasedamo peto mesto po povprečnem vplačilu na prebivalca, medtem ko smo po BDP na prebivalca na desetem mestu in po številu prebivalcev na petnajstem mestu. Iz naslova igre Eurojackpot so pri nas doslej izplačali 5,1 milijona različnih Eurojackpot dobitkov v skupni vrednosti 116 milijonov evrov. Po izplačilu zadnjega Jackpota bo znesek izplačanih dobitkov znašal 127 milijonov evrov.

Iz naslova prirejanja igre Eurojackpot so v desetih letih skupaj obračunali 102,7 milijonov evrov dajatev, to je koncesijskih dajatev in davkov od iger na srečo, z izplačilom v petek vplačanega Jackpota pa bo ta znesek že presegel 104  milijone evrov. Slovenski igralci so doslej z igranjem Eurojackpota prispevali 61,7 milijonov evrov koncesijskih dajatev, s katerimi se financira več kot 500 invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij in projektov letno.

V državni proračun so iz naslova 10-odstotnega davka od srečk in 5 odstotkov davka od iger prispevali 31,5 milijonov evrov. Vsak srečni dobitnik Eurojackpota v Sloveniji je razveselil tudi občino, v kateri prebiva. Deset let igranja Eurojackpota je slovenskim občinam doslej prineslo 9,5 milijona evrov iz naslova davka od dobitkov iz iger na srečo, z izplačilom zadnjega Jackpota pa bodo občine skupaj prejele že več kot 11,1 milijon evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta