Izbrali so Jerovška in Gošnika, niso pa Peroviča, Žilič-Fišerjeve ali Podjeda. Kako takšen izbor komentira Ivan Hršak (DeSUS)?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
15.12.2021 11:10

Po ponedeljkovi seji mandatno-volilne komisije (MVK) je v javnosti močno odmeval izbor kandidatov za programski in nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija. Kot je znano, so člani MVK med kandidati za programske svetnike med drugimi izbrali bivšega poslanca SDS Jožefa Jerovška, Vaneta Gošnika, ki na Twitterju razlaga, da plačuje RTV-prispevek, "toda ne prostovoljno, RTVS mi rubi plačo", in velikega podpornika stranke SDS Matevža Tomšiča, medtem ko so se med neizbranimi kandidati znašli dolgoletni televizijski urednik na Pop TV in Planet TV Tomaž Perovič, Monika Kalin Golob z ljubljanske FDV, kandidata Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije, Suzana Žilič Fišer z mariborske FERI … Glede izbora kandidatov za programski in nadzorni svet javnega servisa smo nekaj pisnih vprašanj poslali predsedniku MVK Ivanu Hršaku, sicer poslancu stranke DeSUS, iz katere prav tako prihajata kandidata za organa javnega servisa. O predlogu kandidatov naj bi jutri glasoval še državni zbor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslanec upokojenske stranke Ivan Hršak (desno)

Robert Balen

Ste zadovoljni s kandidati za programski svet Radiotelevizije Slovenija, ki ste jih izbrali na ponedeljkovi seji?

"Predsednik MVK je prvi med enakimi. O kandidatih za programski svet RTV Slovenija se je odločevalo tajno, rezultat pa je izraz demokracije."

Kako komentirate dejstvo, da ni bil izbran noben kandidat opozicije? V MVK je namreč 8 koalicijskih poslancev (skupaj s poslancem SNS), 2 poslanca DeSUS, 8 opozicijskih (LMŠ, Levica, SAB, SD, nepovezani) in poslanec madžarske skupnosti.

"Sam večino kandidatov osebno ne poznam in jih ne morem komentirati. Volitve so bile izvedene demokratično in po poslovniku."

Se vam zdi primerno za Radiotelevizijo Slovenija, da bo imela v naslednjem mandatu programski in nadzorni svet, v katerem bo prevladovala politična desnica?

"Predsednik MVK ne sme in ne more sugerirati članicam in članom MVK, kako in koga bodo volili. Tu je zelo jasen 82. člen Ustave Republike Slovenije. Kot rečeno, kandidati so bili predlagani, volitve so bile izvedene po poslovniku."

Kako komentirate, da je bil za programskega svetnika izbran tudi Matevž Tomšič kot predstavnik civilne družbe? Je Matevž Tomšič po vašem mnenju res predstavnik civilne družbe?

"Kdo je glasoval za koga, ne vem – volitve so bile namreč tajne."

PREVERITE: Tukaj so izbrani in neizbrani kandidati!

Kako komentirate dejstvo, da od kandidatov civilne družbe za programski svet niste izbrali dolgoletnega televizijskega urednika Tomaža Peroviča, profesorico z ljubljanske FDV Moniko Kalin Golob, kandidata Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije Dana Podjeda in Braneta Piana, bivšega novinarja Jožeta Poglajna, profesorico z mariborske FERI Suzano Žilič Fišer?

"Ker so bile volitve opravljene tajno, ne vem, kdo je glasoval za koga. Rezultat volitev je izraz demokratično izpeljanega postopka."

Ali to pomeni, da se kandidate za programski in nadzorni svet RTVS v parlamentu izbira po političnih preferencah in ne po strokovnosti?

"Kandidati so bili predlagani predhodno. Na seji MVK pred volitvami ni bilo izpostavljenih nepravilnih vlog in predlogov. Kandidate za programski in nadzorni svet RTV Slovenija se v parlamentu izbira demokratično."

Se strinjate, da bo imela politična desnica, zlasti stranka SDS v naslednjem mandatu prevladujoč vpliv v programskem svetu RTVS?

"Rezultat demokratično izvedenih volitev za programski in nadzorni svet RTV Slovenija kot predsednik MVK ne morem osebno komentirati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta