(INTERVJU) Jožef Horvat: "Pomp okoli Pivčeve traja predolgo. Stališče naše stranke je, da se v notranje zadeve druge stranke ne želimo vmešavati"

Uroš Esih Uroš Esih
27.08.2020 06:15

Pogovor z vodjo poslanske skupine Nove Slovenije o dogajanju v koalicijski stranki Desus, o demografskem uradu in skladu, o odnosu vrha stranke z bivšo predsednico ter o brezupnih napadih opozicije na vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožef Horvat: "Normalno je, da opozicija želi zrušiti oblast, a za to potrebuješ vsebinske alternative."
Robert Balen

Koliko dogajanje okoli Desusa in predsednice te stranke Aleksandre Pivec destabilizira koalicijo in vnaša nemir in negotovost v koalicijske vrste?
"Ob spoštovanju medijske svobode, očitno so se te informacije dobro tržile, je bilo preveč pompa okoli predsednice Desusa. Res je, da smo politiki javne osebe in da moramo javnosti predstaviti vse, in res je, da moramo spoštovati zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Če kdo, potem smo politiki prvi, ki moramo striktno spoštovati zakon. Pomp in dogajanje okoli Pivčeve sta predlogo trajala, splošno stališče naše stranke pa je, da se v notranje zadeve druge stranke ne želimo vmešavati. Javno niste zasledili naših komentarjev o dogajanju v Desusu. Podobno tudi mi pričakujemo, da se druge stranke ne vmešavajo v notranje zadeve Nove Slovenije. Ali bo turbulenca, ki je nastala okoli Pivčeve, vplivala na koalicijo ali ne, je ta trenutek težko napovedovati. Moja ocena pa je, da se vlada zaradi tega ne bo zrušila. O tem sem trdno prepričan."

Bi morala Pivčeva, ki je izgubila zaupanje stranke in poslancev, odstopiti kot predsednica stranke, predvsem pa kot ministrica?
"Ali gre pri poročanju za absolutno resnico, ne vem. Ona sama je tista, ki resnico pozna. Pričakoval sem, da jo bo najprej pojasnila poslanski skupini. Pozor, vsaka poslanska skupina je srce stranke. Ali je prišlo do koruptivnih tveganj, ne vem, zato tudi ne morem soditi, ali bi morala odstopiti."

Bi moral Janša Pivčevo, ki je izgubila nadzor nad srcem stranke, poslanci, ki so ključni za predsednika vlade, zavoljo stabilnosti koalicije zamenjati?
"Mislim, da ne bi bilo dobro, če bi v nesoglasja znotraj ene izmed koalicijskih strank posegel predsednik vlade. To ne bi bilo korektno. Menim, da je predsednik vlade tukaj zavzel korektno stališče. Tudi na vrhu koalicije ta teden smo zavestno rekli, da se ne bomo pogovarjali o koalicijski stranki Desus."

Ta vlada ni desna, ampak desnosredinska

Kako pa ocenjujete delo in integriteto poslancev Desusa? Dobro jih poznate.
"Z Desusom smo sodelovali v vladi v mandatu 2004-2008, potem pa tudi v kratki vladi 2012-2013. Moram reči, da smo korektno sodelovali in tudi sedaj korektno sodelujemo. Ko je Desus bil v vladi, v kateri smo bili tudi mi, je kot stanovska stranka največ dosegel za upokojence. Prav pri nas so bili njihovi interesi najbolj slišani in realizirani. Ena od zelo pomembnih in zelo konkretnih zadev te vlade je, da bomo podprli spremembo zakona, ki regulira plače v javnem sektorju, in izredno usklajevanje pokojnin. Tukaj bomo šli, ne glede na to, da imamo trenutno negativno gospodarsko rast, v izredno usklajevanje pokojnin za dva odstotka. To je zelo pomemben dosežek koalicije in stanovske stranke."

Kako poteka pot Nove Slovenije v politično sredino, kamor ste se namenili po lanskem programskem kongresu? Ob tem, da ste zdaj podporniki najbolj desne vlade od osamosvojitve naprej.
"To ni desna vlada. Ta vlada je desnosredinska. Nova Slovenija je krščanskodemokratska sredina. Kot sredinske se deklarirajo vse naše sestrske stranke v Evropi. Naša prednost je v tem, da znamo na eni strani povezati tako levi del političnega spektra kot tudi desnega. Nova Slovenija ima sredinsko karizmo, tudi Marjan Šarec nas je hotel imeti, in je povezovalni element med levim in desnim političnim spektrom."

Rejtinigi stranke so v zadnjem mesecu poskočili na 5,7 odstotka opredeljenih, kar je blizu vašemu zadnjemu rezultatu. Tokrat vas Janša in SDS ne režeta kot salamo, če uporabim znano prispodobo?
"Časi se spreminjajo, mi postajamo modrejši, izkušenejši. Brez kakršnekoli zadrege lahko rečem, da je ta koalicija pravzaprav v pozitivnem smislu ujetnica Nove Slovenije. Zakaj? Programsko smo zelo močni, posebej smo izpostavljali gospodarski program, saj od njega vsi živimo. Če bomo imeli močno gospodarstvo, bo tudi standard ljudi dober. V času epidemije smo naredili to, kar je bistvo našega modela socialno-tržnega gospodarstva. Najprej smo izdatno pomagali ljudem in gospodarstvu. Tega nismo počeli, da nas gospodarstvo hvali, ampak da se gospodarstvo ne ohladi in ne padejo poslovni subjekti pa da imajo ljudje delo in zagotovljeno eksistenco. Poleg tega naši trije ministri delajo odlično."

Tudi v programskem smislu ni alternative

Koliko možnosti pripisujete opoziciji, ki se precej obupano trudi, da vrže vlado, da izpelje konstruktivno nezaupnico?
"Nobene. Ta trenutek nobene. Strinjam se z ugotovitvijo, da se brezupno trudijo. Tudi v programskem smislu ne ponujajo alternative. Retorika iz opozicijskega dela parlamenta se prenaša na ulico, češ da vlada mora odstopiti, ne ponujajo pa oprijemljivih razlogov.“

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta