(INTERVJU) Jernej Štromajer o krizi socialdemokracije: Naše mesto je na strani ljudi, ki živijo od plače, znanja in dela

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
10.04.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Štromajer: "V resnici ni v slabi formi samo socialna demokracija, v resnici so krizi vse 'Volkspartei', to je tradicionalne in etablirane stranke - na primer v Nemčiji tako krščanski demokrati kot socialdemokrati."
Jernej Štromajer: "V resnici ni v slabi formi samo socialna demokracija, v resnici so krizi vse 'Volkspartei', to je tradicionalne in etablirane stranke - na primer v Nemčiji tako krščanski demokrati kot socialdemokrati."
Robert Balen
V nadaljevanju preberite:

- Dr. Jernej Štromajer je politolog ameriških študij in vodja volilnega štaba SD za evropske volitve. S politiko se ukvarja na lokalni in državni ravni. Je nekdanji državni sekretar za visoko šolstvo in znanost. Na bližnjem kongresu kandidira za člana predsedstva SD. V zadnjih letih je od blizu spremljal več kampanj socialdemokratskih in drugih sorodnih političnih strank, med drugim v ZDA, Nemčiji in v Združenem kraljestvu. Zato dobro pozna tudi krize, s katerimi se socialdemokratske opcije srečujejo.  

- Kako vidi stanje socialdemokracije pri nas in kako drugje? Zakaj so socialdemokratske stranke v krizi?

- "Če si po malem za vse, v resnici namreč nisi za nikogar. Verjamem, če bi znali to jasno in kredibilno pojasniti, ljudje ne bi imeli potrebe voliti novega obraza, na katerega lahko kot na prazno platno projicirajo svoja raznolika pričakovanja."

- "Če za razliko od konkurence na desni ne ponudiš drugega kot neoliberalizem z 20- ali 30-odstotnim popustom, se moraš vsaj nekako razlikovati od tekmecev. Ne razumite me napak; za razliko od marsikoga se vsako leto udeležim parade ponosa, vendar ljudje od nas pričakujejo tudi jasno ekonomsko politiko."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta