(INTERVJU) Franc Jurša: "To je njena odločitev, kdaj in kako bo predstavila dokaze. Če bi javnost od mene zahtevala, da jih pokažem, bi to nedvomno storil"

Uroš Esih Uroš Esih
04.08.2020 06:30

Vodja poslanske skupine stranke Desus o dogajanju okoli predsednice stranke Aleksandre Pivec v aferah Vinakras in Izola, razmerah v stranki in koaliciji ter o nastajanju demografskega sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Kadrovanje ni posebni izum Janeza Janše ali SDS, kadrovali so vsi. Leva politična opcija, z nami in SMC skupaj, je imela oblast v svojih rokah, takrat bi bilo treba stvari urediti, si pridobiti podporo in oblast bi lahko bila še naprej v rokah Marjana Šarca," razmišlja Franc Jurša. 
Robert Balen

Gospod Jurša, vam je predsednica stranke in ministrica Aleksandra Pivec že pojasnila ozadje afer Vinakras in hotel Marina v Izoli?
"Moram povedati, da nam predsednica Pivčeva tega še ni pojasnila. V poslanski skupini pričakujemo, da bo svoja ravnanja pojasnila na sestanku v petek, kjer pričakujemo tudi detajlne odgovore. Dejstvo pa je, da nas te stvari skrbijo, saj javnost dobiva informacije, ki tako za stranko kot za poslansko skupino niso koristne. Le smo poslanci, izvoljeni s strani ljudi, in smo predstavniki teh ljudi v državnem zboru."
Bi se morala ministrica prej odzvati in nedvoumno pojasniti vse okoliščine ter predložiti ustrezne račune?
"To je njena odločitev, kdaj in kako bo predstavila dokaze. Če bi javnost od mene zahtevala, da jih pokažem, bi to nedvomno storil."
Med poslanci stranke in predsednico je bilo že nekaj prask, pa če k temu prištejemo še burno dogajanje v stranki na nivoju pokrajinskih odbor in afer, nas zanima, ali poslanci še vedno zaupate šefinji in jo podpirate.
"Res je, da je bilo v preteklosti nekaj teh prask, ampak te niso bile velike. Poslanci smo pričakovali, da bo kontaktov s predsednico več, saj ona potrebuje informacije z naše strani, mi pa z njene. V zadnjem obdobju so se stvari spremenile na bolje, predsednica je prišla v poslansko skupino vedno, ko smo jo poklicali, včasih pa je samoiniciativno predlagala kak sestanek. Tukaj je bil narejen napredek."

Odprte stvari je treba razčistiti čim prej

Kdaj bo sklican svet stranke, ki odloča o vseh pomembnih stvareh v stranki? Avgusta, kot je to že večkrat napovedal predsednik svet stranke Tomaž Gantar, ali septembra, torej čim kasneje, kot to želita predsednica in njen krog?
"Od Gantarja poslanci zahtevamo, da svet stranke skliče do 25. avgusta. Osebno zagovarjam, da bi se svet stranke moral sestati čim prej, da odprte stvari v stranki tudi čim prej razčistimo."

Franc Jurša v pogovoru z Urošem Esihom
Robert Balen

Janševe slabosti niso v prid nam in SMC

Kako se predsednica stranke znajde v koalicijski vladi štirih strank, kako uspešno je njeno delo v vladi, ki je tudi podpredsednica vlade, in kako uspešno je delo ministrov? Kaj je glavni dosežek vaše stranke v vladi?
"Glede dosežkov moram povedati, da se je vlada od prvega dne ukvarjala s pandemijo novega koronavirusa. Celotna preokupacija vlade je bila v tej smeri. Vsebinske teme prihajajo zdaj na dnevni red. Če bo to, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, tudi realizirano, potem lahko rečemo, da je bilo uspešno. V tem trenutku ne moram dati ocene, ker še teh informacij nimamo. Zdaj prihajajo teme, kot so usklajevanje pokojnin, demografski sklad, ustanovitev urada za demografijo in tako naprej."
Kako ocenjujete stil in način Janeza Janše pri vodenju vlade?
"V vsakem primeru moram reči, da je Janša izkušen in spreten politik, ima pa seveda tudi svoje slabosti. Te slabosti pa niso v korist koalicijskim partnerjem, predvsem nam in SMC. Ko se odpirajo ideološke teme, ko se tvita, je to velikokrat negativno za levi politični pol. Takrat so neizmerno močni napadi levo usmerjene politike do Desusa in SMC. Verjetno je interes, da se našo stranko izčrpava, saj v nas vidijo tisti člen koalicije, ki bi lahko popustil."

Madžarskega scenarija pri nas ne bo

Kdo je kandidat stranke za vodenje urada za demografijo?
"Kolikor imam informacij, stranka kandidata še nima, imamo pa nabor kadrov za funkcijo."

Ključen projekt vaše stranke v vladi je ustanovitev demografskega sklada. Ideja je, kolikor je znanega v javnosti, da se državno premoženje centralizirano upravlja v skladu. Gre predlog vladnega zakona v smer, ki je kompatibilna z interesi vaše stranke? Vemo, da ima Nova Slovenija precej širši pogled na to, čemu naj bi demografski sklad služil.
"Če želimo z demografskim skladom doseči cilj, državne srebrnine pa je premalo, se bojim, da bo to premalo za reševanje demografske slike. Želimo si, da se sklad ustanovi, naši pogledi se razlikujejo od tega, kar je predlagano, a moram reči, da smo komaj začeli razpravo. Ni še čas, da se govori o vsebini. Te zadeve se bomo konkretno lotili po počitnicah."
Kako uspešna je bila Slovenija po vaše pri pogajanjih za evropska sredstva iz proračuna in sklada za obnovo? Predsednik vlade je razglasil zmago, tako kot vsi drugi evropski liderji.
"Vsi so obvestili javnost, da so zmagali. To je tako kot na volitvah. Težko je komentirati, na razpolago bo precej sredstev. Zdaj bo treba ta sredstva tudi počrpati in za to imeti ustrezne programe, saj se denar ne bo delil na lepe oči, ampak za ustrezne programe."
Je zdaj že jasno, ali je Slovenija še vedno država netoprejemnica ali je postala že netoplačnica?
"Trdijo, da je Slovenija netoprejemnica."
Je to prava smer za Slovenijo, da se v Bruslju naslanja na Madžarsko in Poljsko, torej na višegrajske države, kar pomeni odmik od jedra EU?
"Nekdo nas želi primerjati in reče, da smo takšni kot Viktor Orban, kjer vlada absolutizem. Do tega bi se ogradil. V Sloveniji se to ne more zgoditi, predvsem zaradi tega, ker tudi v prihodnosti ne bomo imeli stranke, ki bi imela večino v državnem zboru, sploh pa večino za sprejem ustavnih sprememb. Tega v Sloveniji ne bo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta