(INTERVJU) Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor: "Primanjkuje zaščitne opreme"

Andreja Kutin Lednik
25.03.2020 16:58

V Mariboru so občina in ustanove s hitrimi restriktivnimi ukrepi precej umirile krivuljo rasti okuženih. Kaj sledi? Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, govori za Večer. Danes odpirajo drugo tako imenovano covid stavbo, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, se bo verjetno povečalo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin: "Zalog je za sedem dni, po tem pa bo, če dodatna zaščitna oprema ne bo prispela, nastopila​ krizna situacija." 
Andrej Petelinšek

Kakšna je trenutna situacija glede števila bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor?
"Število bolnikov se veča in najverjetneje bomo že jutri (danes, op. p.) odprli drugo covid stavbo, in sicer na ginekološki kliniki. Ta trenutek poteka usposabljanje, razdelitev nalog in stavba bo najkasneje jutri (danes, op. p.) odprta. Trenutno trije bolniki potrebujejo intenzivno oskrbo, a pričakujemo, da se bo število bolnikov v intenzivni terapiji kmalu povečalo. To pomeni, da bo treba povečati tudi število postelj za intenzivno terapijo. To pa seveda pomeni tudi kadrovske in organizacijske premike. Stanje se slabša in temu primerno se organiziramo."
Gre pri bolnikih v intenzivni terapiji tudi za pridružena stanja?
"Da, pri vseh. Vsi bolniki, ki so bili doslej zdravljeni v intenzivni terapiji, imajo več pridruženih bolezni."
Kaj napovedujete? Kako spremljate krivulje, v katere te dni zremo vsi? Dvigujejo se dokaj zlagoma ...
"V tem trenutku se višajo zlagoma, celo pod našimi pričakovanji. Seveda lahko le ugibamo, kaj je temu vzrok. Bodisi primerni ukrepi na nivoju države, zagotovo pa je v mariborski regiji število okuženih pod pričakovanji tudi zaradi hitrih občinskih ukrepov in ukrepov v ustanovah. V našem kliničnem centru smo denimo določene restriktivne ukrepe izvedli že zelo zelo zgodaj."

Najverjetneje danes bodo v UKC Maribor odprli drugo covid stavbo, in sicer na ginekološki kliniki. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta