Ikea prihaja tudi v Maribor. Kaj vse bo mogoče opraviti na Studencih?

Damijan Toplak
10.02.2021 06:00
Spletna prodaja za celotno Slovenijo in morda ljubljanska trgovina se odpreta 25. februarja, od tedaj bo po spletu naročeno možno prevzeti tudi v Mariboru. Tako bo ostalo tudi po epidemiji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski Ikona center kmalu dobi novega najemnika, švedsko Ikeo.
Tadej Regent

Podjetje Ikea Slovenija je bilo ustanovljeno že 30. junija 2008, a vrata svoje spletne trgovine bo po vseh zapletih z gradnjo trgovskega centra v Ljubljani za Slovenijo odprlo šele v četrtek, 25. februarja. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, se bo tisti dan odprla tudi trgovina v Ljubljani. Že včeraj pa so v Ikei za Slovenijo lansirali maloprodajno spletno mesto, kjer si je mogoče ogledati več kot 9500 izdelkov za opremo doma, a jih kupiti šele s 25. februarjem. Skupaj s spletno trgovino bo švedski trgovec 25. februarja odprl še prevzemno mesto v Mariboru v prostorih nekdanjega Planeta Tuš na Studencih, ki se po novem imenuje Ikona center. Kupci bodo lahko po spletu naročeno blago prevzeli po znižanih cenah dostave, obljubljajo v Ikei.

To bo magnet za kupce

Ugur Yildirim, ki prek podjetja Heliks Prop in ECP Tac Op upravlja s trgovskimi središči Ikona center v Mariboru, Laškem in v Rogaški Slatini - gre za nekdanje centre Tuš, ki ima v centrih kot najemnik še naprej prehrambne trgovine -, je povedal, da kljub epidemiji veliko denarja namenjajo prenovi vseh treh trgovskih centrov, ki so bili v slabem stanju, hkrati skušajo privabiti kupce z novo ponudbo. Verjame, da bo švedski pohištveni velikan Ikea v Mariboru velik magnet za kupce, ker bo imel razstavni salon in prevzemno točko za spletne nakupe, razprostiral pa se bo na 900 kvadratnih metrih. Tam bo pet zaposlenih, fizične prodaje ali restavracije pa na tem mestu ne bo, tako da bodo za fizične nakupe najbližje prodajalne v Gradcu, Zagrebu in po novem v Ljubljani, a Ugur Yildirim verjame, da bo zanimanje za mariborski del Ikee. Lokalni kupci bodo z naročilom prek spleta in prevzemom v Mariboru prihranili pri stroških goriva, prav tako čas, ker se jim ne bo treba voziti več deset kilometrov. "Zadovoljni smo, da bomo imeli za Maribor in regijo tako pomembnega najemnika. Verjamemo, da bo naša vizija trgovskega centra 'življenjskega stila' po končani epidemiji še kako uspešna, tudi z najemniki, ki s kinodvoranami, tako imenovano peščeno plažo in drugo ponudbo skrbijo za zabavne vsebine," sklene sogovornik.

Sicer pa se zgodba o odprtju Ikejine trgovine v Ljubljani vleče kot jara kača, pred njo sta bili odprti trgovini v Beogradu in Zagrebu. Švedski pohištveni velikan je recimo že leta 2014 z ljubljansko občino podpisal memorandum, s katerim sta si obe strani prizadevali za odprtje trgovine v Ljubljani. Januarja 2016 je Ikea kupila zemljišče v ljubljanskem BTC-ju in po vseh procedurah se je oktobra predlani pričela gradnja trgovskega centra, bolj ali manj dograjenega aprila lani, zaradi epidemije koronavirusa pa se je njegovo odprtje zavleklo vse do zdaj.

Devetdesetmilijonska investicija

Danes ima Ikea Slovenija skoraj 400 zaposlenih, od tega pet v Mariboru. Konec oktobra so za dvanajst različnih delovnih mest izbrali približno 350 zaposlenih, ki so se že uvedli v delo. Njihova ljubljanska trgovina obsega 31 tisoč kvadratnih metrov in skoraj 1000 parkirnih mest (10 tudi za električna vozila) ter bo ponujala več kot 9500 (pohištvenih) izdelkov. Na voljo bodo tudi restavracija s 450 sedeži, bistro in kavarna, otroško igrišče. Celotna investicija je stala približno 90 milijonov evrov. "Prevzemno mesto v Mariboru bo o(b)stalo tudi po koncu epidemije. Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in vse od prvega dne želimo biti še bolj dostopni strankam v tem delu države. Po začetku poslovanja puščamo odprta vrata za nove možne lokacije za naše prevzeme točke," še odgovarjajo v Ikei Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta