Hojs: V policiji bi lahko delali samo tisti, ki so covid-19 preboleli ali se cepili, Počivalšek z enako idejo za javno upravo

09.09.2021 17:40
Po besedah Aleša Hojsa bi lahko v policiji delali samo tisti, ki so covid-19 preboleli ali se cepili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žana Vertačnik

Notranji minister Aleš Hojs je v sredo zvečer v oddaji na Pop TV med drugim dejal, da "bodo na policiji lahko delali le cepljeni oziroma da bi po njegovem mnenju v policiji lahko delali samo tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli ali se cepili". Potrdilo o testiranju torej ne bi bilo več dovolj. Razmišljali naj bi tudi, da bi tak pogoj razširili na vse zaposlene v javni upravi. "Treba je preveriti, kako to spraviti skozi delovnopravno zakonodajo. Po mnenju kar nekaj pravnikov pa je povsem jasno, da je treba, če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje dela na delovnem mestu, najti rešitev, kako tak človek v sistemu ne bo delal," je dejal Hojs.

S temi izjavami je na noge spravil kar nekaj policistov in tudi oba policijska sindikata. V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so se odzvali z zapisom, da njegovo izjavo razumejo kot poskus javnega pritiska na zaposlene v policiji. "Glede na to, da takšna napoved nima nikakršne pravne podlage v slovenskem pravnem redu, izjavo ministra ocenjujemo kot brezpredmetno," je dejal predsednik SPS Kristjan Mlekuš.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa pravijo, da minister takega "mnenja" ni nikoli predstavil Policijskemu sindikatu Slovenije, pa bi ga bil moral, če bi spoštoval kolektivne dogovore in pozitivno zakonodajo. "Ministrova mnenja, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, bi morala biti preudarna in odgovorna, saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjenje v delovnih okoljih, kot se je to zgodilo v tem primeru. Najhuje pa je, da se s takšnimi neodgovornimi izjavami lahko ustvarja nasproten oziroma protesten učinek pri zaposlenih, saj se jih preprosto ima za neresna in neodgovorna," pojasnjujejo. Opozarjajo, da glede na aktualno zakonodajo to, kar navaja minister, niti pravno niti dejansko ni mogoče, saj veljavni predpisi in akti takšnih zahtev (obveznost cepljenja) od uslužbencev ne zahtevajo. "V primeru, da se bodo spreminjali, pa v skladu z veljavnimi predpisi pričakujemo, da bomo tokrat le povabljeni k sodelovanju in usklajevanju," zaključujejo v PSS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta