Greenpeace na Vizjakov nakup delnic: Kako lahko okoljske politike vodi nekdo, ki ima finančni interes v naftni industriji?

Vida Božičko, STA
25.09.2020 12:52

Na kupovanje Petrolovih delnic okoljskega ministra Andreja Vizjaka se je odzvala tudi organizacija Greenpeace Slovenija, ki opozarja na spregledan okoljski konflikt interesov. Minister Vizjak namreč vodi okoljske oziroma podnebne politike države, ki imajo tudi vpliv na poslovanje naftnih trgovcev, hkrati pa ima finančni interes v naftnem poslu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Greenpeace Slovenija kritični do nakupa Petrolovih delnic ministra Andreja Vizjaka
Andrej Petelinšek

Vodja pisarne Greenpeace Slovenija Katja Podbevšek, je komentirala: "Imamo okoljskega ministra, ki je v času podnebne krize dokupil za 120.000 evrov delnic naftnega trgovca. Na ministrstvu, ki ga vodi Andrej Vizjak, se oblikujejo okoljski standardi in podnebne politike, ki vplivajo na poslovanje naftnih trgovcev. Podnebna politika, ki bi bila v skladu z zavezami Pariškega podnebnega sporazuma, zahteva popolno razogličenje in konec trgovanja z nafto, kar predstavlja težave za naftno industrijo. Postavlja se torej vprašanje, kako lahko okoljske politike vodi nekdo, ki ima neposreden finančni interes v uspevanju naftne industrije? Lahko res pričakujemo, da bo nekdo s finančnim interesom v naftnem trgovcu usmerjal ambiciozne državne politike razogličenja in opuščanja fosilnih goriv in s tem oškodoval svoje lastno premoženje? Pečanje okoljskega ministra z naftno industrijo je jasen konflikt interesov, ki vzbuja resen dvom o zmožnosti ministra Vizjaka za opravljanja javne funkcije za dobro okolja in ljudi, ne pa v svojo osebno finančno korist."

Levica za razrešitev Vizjaka zaradi nakupa Petrolovih delnic

Luka Mesec
Robert Balen

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da bi ministra za okolje Andreja Vizjaka, na katerega letijo očitki zaradi nakupa delnic Petrola, morali razrešiti. "Vizjak je to storil že drugič. Prvič je leta 2013 pred načrtovano prodajo Telekoma Slovenije podobno kupil delnice te družbe," je dejal Mesec, ki meni, da gre za konflikt interesov. Mesec Vizjaku očita, da se je okoristil z informacijo, da vlada načrtuje liberalizacijo cen goriv. "To pomeni, da bo Vizjak med dobičkarji, ki bodo povečali svoje premoženje na račun dražjega bencina, kar razgalja način delovanja vlade, ki je proti blaginji vseh za blaginjo peščice. Vsi bomo plačevali dražje gorivo, da bodo Vizjak in drugi lastniki imeli višje donose," je dejal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta