Gospodarstvo svari pred posledicami preverjanja PCT, zanimanje za cepljenje se je povečalo

12.09.2021 19:00
Vlada je bistveno razširila nabor dejavnosti, kjer bo za izvajanje in obisk treba predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Gospodarstvo opozarja na posledice. Zanimanje za cepljenje se je povečalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - fitnes BodiFit - preverjanje PCT pogojev - razkuževanje - koronavirus - Covid-19 - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

V soboto, ko je Slovenija zabeležila 559 novih okužb s koronavirusom, je vlada na dopisni seji sprejela nov paket ukrepov za omejevanje epidemije covida-19. Bolj natančna pojasnila izvajanja novih ukrepov, ki precej širijo pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje), naj bi vlada podala danes, odlok pa bo začel veljati s 15. septembrom, torej v sredo. Pogoj PCT z redkimi izjemami bo "obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje", sporočajo iz vlade.

Prebolevnost spet veljavna šest mesecev

Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati praktično vsi zaposleni in samozaposleni pa tudi vsi uporabniki storitev. Za preverjanje skrbi odgovorna oseba, ki organizira opravljanje dela. PCT bo odslej torej potreben za vstop v banko, trgovino z oblačili, pri uporabi javnega potniškega prometa ... Doslej je ta pogoj veljal le za dejavnosti, pri katerih obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe.

Odlok uvaja več sprememb. Med drugim spreminja pogoje dokazovanja prebolevnosti; če je še prejšnjo soboto vlada rok veljavnosti prebolevnosti podaljšala na osem mesecev, bodo od 15. septembra dalje ta pogoj znova izpolnjevali le tisti, ki so covid-19 preboleli pred največ pol leta.

Če zaposleni izpolnjevanje pogojev dokazuje s testiranjem, so veljavni tudi hitri testi za samotestiranje, samotestiranje pa naj izvajajo enkrat tedensko v enakih presledkih. Ali tak način testiranja velja za vse ali le za zaposlene, ki PCT dokazujejo delodajalcu, še ni jasno. V primeru samotestiranja mora teste kupiti delodajalec ali samozaposleni.

Odlok navaja nekaj izjem. Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Izpolnjevanje pogoja PCT torej ne bo potrebno za vstop v prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. Če je taka prodajalna znotraj trgovskega centra, izjema ne velja.

Maske obvezne

Zaščitne maske bodo obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Prav tako je vnovič maska obvezna na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, kot tudi v osebnih vozilih. Maska pa ni potrebna, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb, če je v osebnem vozilu več članov istega gospodinjstva, in prav tako ne na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT, denimo na gostinskih vrtovih.

V mariborskem avtobusnem prevozniku Marpromu se z novimi ukrepi še niso seznanili in jih bodo komentirali danes, so pa na posledice ukrepov v gospodarstvu opozorili trgovci, Mariča Lah, predsednica trgovinske zbornice, je za RTV Slovenija pozvala vlado, naj uvede obvezno cepljenje, in dejala, da bo račun za nizko precepljenost znova plačalo gospodarstvo.

K razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja PCT so pozvale tudi nevladne organizacije, saj da odlok pozablja na 212.000 Slovencev, ki hrano prevzemajo v humanitarnih centrih, brezdomce in druge ljudi v stiski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.