zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Golob ni odgovoril novinarju TV Slovenija, namesto tega je izrazil podporo neodvisnim novinarjem na javni televiziji

M.R.
10.03.2023 12:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Novinarja javne televizije Gašperja Petovarja je zanimalo, ali je bila v podjetju Gen-I "stalna praksa, da se je tuje diplomate financiralo prek obvodnih podjetij za pridobivanje energetskih poslov". Zanimalo ga je tudi, zakaj Robert Golob ni romunski policiji naznanil kraje identitete, prosil pa je, ali lahko z Vesno Vuković, sicer novo generalno sekretarko Gibanja Svobode, ki je bila prisotna na novinarski konferenci po seji izvršnega sveta stranke, pojasnita nakazila, ki naj bi jih bila Vuković pred leti prejela od Gen-I. 

Že med zastavljanjem vprašanja je Vuković Golobu namigovala, naj na to ne odgovori. "Ne boš odgovarjal," mu je dejala, on pa je z roko nakazal, da ima vse pod nadzorom. 

Predsednik vlade tako ni odgovoril na nobeno vprašanje, je pa dejal: "Jaz bi rad ponovno izrazil podporo vsem neodvisnim novinarkam in novinarjem na RTV Slovenija za njihovo pokončno držo. In tudi tistim urednikom, ki še niso bili zamenjani, da se držijo tega, da do ljudi pride poštena in neodvisna informacija." 

Nadaljeval je: "To je vse, kar bom povedal RTV Slovenija iz enega preprostega razloga. Žal je teh novinark in novinarjev vedno manj, urednikov in urednic pa tudi." Nato je pozval ustavno sodišče, naj "glede na to, da je javni interes izrazito ogrožen, hitro sprejme odločitev o ustavnosti zakona, ki je dobil plebiscitarno podporo na referendumu in ki jasno pove, kaj si mislijo ljudje o sedanji neodvisnosti politike vodstva na RTV Slovenija"

Novela zakona na ustavnem sodišču

Spomnimo, da je ustavno sodišče na pobudo predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča in še nekaterih sopodpisnikov začasno zadržalo izvajanje novele zakona o RTV Slovenija, ki je bila v državnem zboru sprejeta že lani poleti. A so poslanci SDS v državni zbor vložili podpise državljanov za razpis zakonodajnega referenduma o tej noveli. Jeseni je večina državljanov podprla novelo zakona, ustavno sodišče pa je februarja letos njeno izvajanje zadržalo vse do končne odločitve o ustavnosti te novele. 

Novinar javne RTV Slovenija je sicer spraševal o poslih podjetja Gen I, o katerih se je govorilo že pred parlamentarnimi volitvami, konec lanskega leta pa se je v javnosti pojavila informacija, da naj bi policija in tožilstvo preiskovala domnevno sporne posle. Konec januarja je Golob v državnem zboru o tej zadevi odgovarjal tudi poslancu SDS Žanu Mahniču.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?