Glasovanje o Kadunčevi razrešitvi: Kdo je glasoval drugače kot leta 2018 in kdo je plačal pravno mnenje Francija Matoza?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
03.11.2020 13:23

Svetnik Slavko Kmetič spregovoril tudi o pravnem mnenju Francija Matoza ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Matoz je pripravil pravno mnenje za pobudnike Kadunčeve razrešitve.
Robert Balen

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igor Kadunc je v ponedeljek prestal že drugo glasovanje o svoji razrešitvi. Kot je znano, je za Kadunčev odhod s Kolodvorske glasovalo 14 svetnikov (za razrešitev je potrebnih 15 glasov), devet jih je bilo proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Kot je razvidno iz podatkov glasovanja, so za Kadunčevo razrešitev glasovali Alojzij Bogataj, Nastia Flegar, Alenka Gotar, Janez Juhant, Slavko Kmetič, Janko Kos, Žiga Kušar, Leon Oblak, Robert Požonec, Andrej Prebil, Igor Prodnik, David Runco, Jelka Stergel in Janez Štuhec.

Ponedeljkovo glasovanje o Kadunčevi razrešitvi.

Sicer pa so pobudo za takojšnjo razrešitev aktualnega generalnega direktorja sprva podprli Alenka Gotar, Slavko Kmetič, Jelka Stergel, Alojzij Bogataj, Janko Kos, Igor Prodnik, Žiga Kušar, Leon Oblak, Janez Juhant, Marija Orešnik, Nastia Flegar, Rok Hodej in Janez Štuhec. A kot smo poročali v Večeru, so nekateri podpisali pobudo, ne da bi sploh vedeli, za kakšno vsebino gre, kar nam je potrdila tudi svetnica Marija Orešnik. "Zastavili so mi samo vprašanje, ali podpiram, da gre zadeva na dnevni red seje, češ da potrebujejo za to 15 glasov (za vložitev predloga je sicer potrebnih 10 glasov, op. a.). To je vse. Ne bi bilo prvič, da bi o takih zadevah, kot je finančno stanje RTVS, razpravljali na programskem svetu. Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili," nam je še pred glasovanjem povedala Marija Orešnik, ki na koncu glasu za Kadunčevo razrešitev ni prispevala. Spraševali smo se tudi, ali bosta glasove za razrešitev res prispevala Nastia Flegar in Rok Hodej (oba blizu SMC) in prav pri slednjem smo imeli prav, saj se je včeraj na glasovanju vzdržal.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič in generalni direktor RTVS Igor Kadunc. 
Robert Balen

Spomnimo, da je programski svet enkrat že glasoval o Kadunčevi razrešitvi, in sicer pred dvema letoma na predlog nadzornega sveta. Tudi tedaj je zmanjkal en glas za Kadunčevo predčasno slovo s Kolodvorske. Čeprav je medtem prišlo do nekaterih zamenjav v programskemu svetu, je zanimivo videti, kako so tedaj glasovali svetniki, ki so tudi včeraj pritisnili glasovalne tipke. Decembra 2018 so za Kadunčevo razrešitev glasovali Alojzij Bogataj (tudi tokrat), Geza Erniša (tokrat vzdržan), Janez Juhant (tudi tokrat), Žiga Kušar (tudi tokrat), Petra Ložar (tokrat vzdržana), Damir Orehovec (ni več svetnik), Marija Orešnik (tokrat vzdržana), Igor Prodnik (tudi tokrat), Mitja Rotovnik (ni več svetnik), Jaroslav Skrušny (ni več svetnik), Jelka Stergel (tudi tokrat), Viki Twrdy (tokrat vzdržan), Vesna Ugrinovski (ni več svetnica) in Matej Weissenbach (ni več svetnik).

Petra Ložar, ki je pred dvema letoma glasovala za Kadunčevo razrešitev, tokrat pa se je vzdržala, je bila na ponedeljkovi seji kritična do pobudnikov tokratne razrešitve, njihove očitke je označila za prosti spis in opozorila, da bi se morali svetniki nekaj mesecev pred koncem Kadunčevega mandata ukvarjati predvsem z iskanjem njegovega naslednika. "Mi smo svetniki za program, ne za številke,“ je dodala Ložarjeva in kolege tudi opozorila na morebitno tožbo, če bi razrešili Kadunca.

Do takšnega zapleta je namreč prišlo leta 2014, ko je svet sprva za generalno direktorico izvolil Natašo Pirc Musar, potem pa ni izbiral sredstev, kako bi se Pirc-Musarjeve znebil. Izvedli so novo glasovanje, na katerem je bil izvoljen Marko Filli, postopanje sveta pod vodstvom Mitje Štularja pa je sodišče spoznalo za nezakonito - javni servis je moral nesojeni generalni direktorici izplačati 70.000 evrov odškodnine.

Slavko Kmetič (desno)
Robert Balen

Zakaj so nekateri svetniki spremenili svoje mnenje o Kadunčevi razrešitvi, smo vprašali tudi Slavka Kmetiča (SDS), ki je tudi vodil pobudo proti Kaduncu. "Svetniki so bili ustrahovani, zato sta dva izmed njih tudi umaknila svoja podpisa. Nekdo ščiti Kadunca, takih je ogromno, nimam pa enoznačnega odgovora, kdo bi to lahko bil," nam je povedal Kmetič in nadaljeval: "Izdelki (načrti, op. a.), ki jih pripravlja Kadunc, niso užitni. Zdaj bomo spremljali mrtvi tek do aprila in še kakšen mesec več, ker se bo moral nov generalni direktor pripraviti na vodenje javnega servisa. Mi smo svojo dolžnost opravili."

Kot je znano, se Kaduncu aprila izteče mandat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta