Gibanje za pravice Palestincev in druge organizacije pozivajo vlado: Neukrepanje pomeni sostorilstvo!

J.K.
14.10.2024 13:38

Civilnodružbena gibanja so danes znova opozorila vlado na njeno dolžnost, da sprejme vse razpoložljive ukrepe za zaustavitev in kaznovanje izraelskega genocida nad Palestinci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiskovna konferenca nevladnikov pred državnim zborom. 
Robert Balen

Civilnodružbena gibanja so danes znova opozorila vlado na njeno dolžnost, da sprejme vse razpoložljive ukrepe za zaustavitev in kaznovanje izraelskega genocida nad Palestinci. Predstavili so seznam zahtev peticije, kaj vlada lahko in mora ukreniti. Zahteve je že podprlo več kot 60 nevladnih organizacij in civilnodružbenih gibanj ter več sto posameznikov in posameznic. Peticija z zahtevami je bila poslana ministrstvom in vladi, ki se ji je peticijo tudi fizično predalo.

"Peticija, ki jo danes predstavljamo in predajamo vladi, ni prva s pozivi vladi Roberta Goloba, naj ukrepa zoper genocid v Gazi, v Palestini. Vključuje pa najbolj celovit nabor ukrepov, ki jih slovenska vlada lahko sprejme kot izvršilna veja samostojne in neodvisne, suverene države," so danes poudarili v Gibanju za pravice Palestincev, Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Civilnodružbeni iniciativi za Palestino in v gibanju študentk in študentov za svobodno Palestino. Poudarili so, da je ta peticija tudi javna seznanitev slovenskih oblasti s pravnimi dolžnostmi in obveznostmi, ki jih ima Republika Slovenija po mednarodnem pravu in ki jih je dolžna izpolnjevati. V peticiji, ki so jo danes skupaj s 66 organizacijami in skoraj tisoč podpisniki naslovili na Vlado RS, so od slovenskih oblasti zahtevali uvedbo vojaških, gospodarskih, političnih in diplomatskih sankcij.

Anja Filippini iz Civilnodružbene iniciative za Palestino, ki je tudi pripravila peticijo, je poudarila, da je za nami eno leto izraelskega genocida, kot tudi "leto dni protipravnega neukrepanja slovenskih odločevalcev, ki ignorirajo pravno obveznost Slovenije, da ukrepa proti genocidu in kršitvam mednarodnega humanitarnega prava. To je razkrilo njihovo prakso normalizacije in nekaznovanosti zločinov najskrajnejše vlade v zgodovini Izraela, ki deluje na podlagi fašistične ideologije in javno razglaša svoj genocidni naklep".

Urška Regvar iz organizacije PIC je izpostavila, da je Slovenija "kot podpisnica Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, genocid zavezana preprečevati", in mora spričo tega uvesti kazenski pregon zoper posameznike in subjekte, ki izvajajo genocid, kar lahko sproži na podlagi univerzalne jurisdikcije. "Uporabiti mora tudi vse razpoložljive sankcije proti prepoznanim storilcem genocida, kar vključuje prepoved vstopa v državo, prepoved poslovanja in zamrznitev premoženja, kot nestalna članica varnostnega sveta pa naj zahteva zamrznitev pravic Izraela kot države članice ZN." Pozvala je tudi k pridružitvi Slovenija tožbi Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem in vzpostavitvi varnih dopolnilnih poti za Palestinke in Palestince iz Gaze.

Da je skrajni čas, da se Slovenija pridruži Južni Afriki, Čilu in drugim desetim državam, ki so prekinile diplomatske odnose z Izraelom, pa je poudarila Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev in pozvala tudi k uvedbi vojaškega embarga. "To pa ne pomeni zgolj pridruževanja pozivom, temveč jasne ukrepe, ki bodo preprečili slovensko sodelovanje pri tranzitu, izvozu ali uvozu vojaškega tovora v ali iz Izraela. Poleg popolnega vojaškega embarga se mora Slovenija tudi zavzeti za prekinitev trgovinskega Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, prepovedati pa mora tudi sodelovanje in trgovanje z nezakoniti izraelskimi naselbinami na okupiranih palestinskih ozemljih. Zakonski predlog, ki to ureja, smo nevladne organizacije poslale slovenskim oblastem pred mesecem dni," je dejala. 

Lisa Kolos in Nai Štagar iz gibanja Študentke in študentje za svobodno Palestino sta opozorila na neukrepanje Univerze v Ljubljani, ne glede na dolžnosti, ki jih univerza ima in na pozive študentskih gibanj. "Univerza, ki ne misli ukrepati, ni naša univerza," sta dejala. Na UL so tako ponovno naslovili študentske zahteve, kot so obsodba izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom in prepoznanje zgodovinske okupacije in apartheida, jasno obsodbo širjenja izraelske agresije, ustanovitev fonda za pomoč palestinskim študentkam in študentom, prekinitev sodelovanja z izraelskimi institucijami ter podjetji, ki sodelujejo z izraelskim režimom.

Predstavniki organizacij in gibanj so slovenske oblasti ob koncu opozorili, da s prelaganjem odgovornosti za ukrepanje na raven EU in Združenih narodov ne morejo ubežati svojim dolžnostim. Institucije Združenih narodov so državam dale jasno sporočilo: neukrepanje pomeni sostorilstvo, kar nosi tako politične kot pravne posledice. Zbiranje podpisov peticije nadaljuje, pri čemer se bo pri vsakih 50 novih podpisih peticijo znova poslalo na pristojne organe. Podpis lahko oddate na tej povezavi

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta