Generali ni uspel z izpodbijanjem omejitve premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

STA, Va
26.05.2023 12:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo vlade o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu.

Upravno sodišče zavarovalnici sicer pritrjuje, da uredba neposredno učinkuje na njen pravni položaj. A po presoji sodišča nima lastnosti posamičnega akta, "vzpostavlja pravilo za vse zavarovalnice, ki ponujajo tovrstno zavarovanje, in za vse primere sklenjenih dopolnilnih zavarovanj". S tem se ureja nedoločeno število primerov, zato je po presoji sodišča treba šteti, da se uredba nanaša na nedoločen krog oseb.

Generali sicer stališče, da gre za posamični akt, utemeljuje tudi s številom zavarovalnic, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje; le tri so. A okoliščine, da se uredba nanaša na določljivo število zavarovalnic, splošnemu aktu še ne daje drugačne pravne narave, izpostavlja sodišče. Prav tako iz stališč ustavnega sodišča niti iz siceršnje sodne prakse ne izhaja, da je vsak podzakonski predpis, ki določa konkretno ceno za posamezno dobrino ali storitev, treba šteti za posamični akt.

Kot je znano, je vlada sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije.

Generali je sicer skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče stanje začasno uredilo tako, da uredba za Generali ne bi učinkovala in bi ta zavarovalnica lahko prosto določala mesečno premijo in tudi odločala o morebitnem prenehanju izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tudi ta predlog je sodišče zavrglo.

Vladna uredba namreč poleg najvišje dovoljene cene mesečne premije tudi določa, da zavarovalnice zaradi navedenega ukrepa ne smejo prenehati izvajati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter odkloniti sprejema v dopolnilno zdravstveno zavarovanje in sklenitve pogodbe z novimi zavarovanci.

Zoper odločitev, da se tožba zavrže, se Generali še lahko pritoži.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta