(FOTO) Župan Arsenovič obiskal policiste, zdravnike, gasilce in starostnike

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.01.2024 16:00

"Bilo je mirno in veselo," je silvestrsko zabavo na Trgu Leona Štuklja opisal Saša Arsenovič. Dokaj mirno noč so imele tudi druge dežurne službe v mestu, so pa v UKC Maribor obravnavali hujšo poškodbo zaradi uporabe pirotehnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci Doma Danice Vogrinec so bili ravno pri kosilu, ko jih je s svojim obiskom počastil župan.
Andrej Petelinšek

"Hvala, ker delate tudi takrat, ko se drugi zabavajo," je mariborski župan Saša Arsenovič danes nagovoril dežurne službe v Mariboru, ki delajo 24 ur na dan vse dni v letu. Svoj protokolarni obisk je prvi dan leta 2024 začel na policijski postaji na Cesti proletarskih brigad in na kratko povzel, kakšna je bila glavna silvestrska zabava na Trgu Leona Štuklja. "Bilo je veselo in mirno. Veseli me, da ni bilo velikih težav v mestu," je dejal. Njegovim besedam je pritrdil tudi pomočnik komandirja PP Maribor II George Simič. Mariborski operativno-kumunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes prejel 251 klicev, od tega 78 interventnih oziroma takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. Dve osebi so zaradi kršenja javnega reda in miru po besedah Simiča tudi pridržali, obravnavali so tudi dva manjša požara in nekaj manjših tatvin. "Žal je tudi bil tokrat alkohol vzrok za hujšo prometno nesrečo, ki se je danes malo pred eno uro ponoči zgodila na regionalni cesti v Rogozi. Ena oseba je bila pri tem težje poškodovana, štiri pa lažje," je pojasnil pomočnik komandirja.

Dve osebi so zaradi kršenja javnega reda in miru policisti v nadaljši noči v letu pridržali. 
Andrej Petelinšek

Lejni sledila dva dečka

Župan se je nato ustavil pred mariborsko porodnišnico, kjer se je ob 0.58 rodila prva deklica v Sloveniji v novem letu. Kot je povedal porodničar Rok Šumak, je deklici ime Lejna, ob porodu pa je bila težka 4280 gramov in dolga 53 centimetrov. Poleg Lejne sta se v Mariboru danes zgodaj zjutraj rodila še dva dečka, in sicer ob 2.46 in ob 4.03. Prav tako je Šumak razkril, da je bilo v mariborski porodnišnici lani rojenih 1698 novorojenčkov, kar je več kot leto prej. Mirjana Mikšić, dežurna pediatrinja, pa je ob tem župana opozorila na problem prezgodaj rojenih otrok v porodnišnici. Teh naj bi bilo po njenih besedah deset odstotkov vseh porodov. Prav tako je izrazila potrebo, da bi imeli prav za starše prezgodaj rojenih in bolnih otrok na oddelku psihologa, ki bi jim nudil vso potrebno pomoč.

V mariborski porodnišnici se je prva rodila Lejna.
Andrej Petelinšek

Da je bila noč znosna tudi na urgenci, je dejal zdravnik in vodja urgence Gregor Prosen. Dodal je, da je relativno majhno število ljudi pomoč na urgenci poiskalo zaradi petard ali pirotehnike. "Po neuradnih podatkih zgolj samo ena oseba, a je ta utrpela zelo hudo poškodbo. Je pa bilo tradicionalno kar nekaj takšnih, ki so potrebovali zdravniško pomoč, ker so pregloboko pogledali v kozarec," je opozoril Prosen.

Po naših informacijah se je pirotehnična nesreča zgodila na območju Rač. Odrasli moški ima poškodovano roko.   

Noč na urgenci je bila znosna.
Andrej Petelinšek

Gasilci imajo vedno več dela

Sledil je obisk v Domu Danice Vogrinec, kjer je župan pozdravil stanovalce in jim sporočil, naj držijo skupaj: "Vsak zase lahko sanja, samo skupaj pa lahko sanje tudi uresničimo." Njegove čestitke se je zelo razveselila tudi Marija Krivec, ki je danes slavila 92 let. Protokolarni obisk se je nato zaključil pri reševalni službi, centru za obveščanje in Gasilski brigadi Maribor, kjer je noč bila prav tako sorazmerno mirna. "Dežurna ekipa je morala štirikrat intervenirati. Bolj pestro je bilo leto, od katerega smo se poslovili," je dejal Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor. Število intervencij je namreč po njegovih besedah v porastu: "Če je bilo leta 2022 1388 intervencij, jih je bilo lani kar 1680," je dodal in pojasnil, da so svoje naredile tudi avgustovske poplave, saj so mariborski gasilci priskočili na pomoč tudi v poplavah zelo prizadeti Koroški.

Intervencij je vedno več, so povedali gasilci.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta