(FOTO) Z odprtjem Ikeine trgovine se odpira tudi njeno prevzemno mesto v Mariboru, radi bi odprli še kakšno v drugih mestih

Damijan Toplak
23.02.2021 06:00
Trenutne epidemiološke razmere omejujejo vstop do 700 strank v ljubljansko trgovino Ikea naenkrat, zato bo treba na njihovi spletni strani rezervirati obisk trgovine, ki se odpre ta četrtek, isti dan kot prevzemno mesto v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ikeino prevzemno mesto v Mariboru bo prav tako odprto od tega četrtka.
Igor Napast

Še dva dni in po mnogih letih pričakovanj bo švedski pohištveni gigant Ikea odprl vrata svoje prve trgovine v Sloveniji. Ljubljanska trgovina se razprostira na 31 tisoč kvadratnih metrih in ima 52 razstavnih prostorov, ponujala pa bo nekaj več kot 9500 izdelkov. Ker smo še v obdobju epidemije koronavirusa in ker veljajo omejitveni ukrepi, bo lahko naenkrat v trgovini le 700 strank in od danes zjutraj bo potekal rezervacijski postopek, da si bodo posamezniki ali družine lahko zagotovili nakupovanje ob točno določeni uri in jim obenem ne bo treba čakati več ur pred vhodnimi vrati. Restavracija s 450 sedeži pa za zdaj ostaja zaprta, niti prevzema hrane ne bo, bodo pa lahko stranke kupile predpripravljene izdelke, recimo mesne kroglice, po katerih je znana Ikea, v tako imenovani švedski trgovini. V tednu dni so izdali že 45 tisoč kartic Ikea za Slovenijo, v ljubljanski trgovini pa bodo veljale tudi Ikeine kartice, izdane v drugih državah.

Prijavilo se je 7000 kandidatov

V Sloveniji ima Ikea 400 zaposlenih, in to na 40 različnih delovnih mestih. Belgijec Cas Lachaert, ki od januarja lani vodi podjetje Ikea Slovenija - to je bilo ustanovljeno že leta 2008 -, ni želel povedati, koliko konkretno znašajo plače njihovih zaposlenih v Sloveniji, je pa povedal, da so nadpovprečne za slovenski trg in da imajo njihovi zaposleni različne bonitete - popust za nakupe v Ikei, popust na hrano v restavraciji (zaposleni imajo svojo restavracijo), prav tako jim podjetje plačuje prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, določene bonitete na področju zdravstva.

"Da smo širšemu krogu zanimiv delodajalec, gre razbrati iz dejstva, da se je na naše razpise prijavilo kar 7000 kandidatov," pove Cas Lachaert. In to kljub temu da je bilo pred koronakrizo zelo težko dobiti prodajalce recimo v Ljubljani in na Obali. Ikeina posebnost je tudi, da je polovica zaposlenih žensk, polovica pa moških, ob tem veliko stavijo na tako imenovano zeleno energijo, saj kar 90 odstotkov potrebne (sončne) energije proizvedejo sami na strehi ljubljanske trgovine. Ker pa so trgovine ob nedeljah zaprte, bodo dejansko celo vso potrebno energijo za delovanje trgovine proizvedli sami. V toaletnih prostorih bodo uporabljali deževnico in ne pitne vode.

Do dva milijona kupcev letno

"Ne morem povedati, koliko slovenskih izdelkov je na voljo v Ikei v Ljubljani, ker je nabava centralizirana in je ne izvajamo sami. Lahko pa povem, da je ponudba prilagojena slovenskemu potrošniku. Recimo na azijskih trgih ponujamo opremo za garsonjere velikosti osem kvadratnih metrov, tu v Evropi in v Sloveniji pa za 25 kvadratnih metrov velike garsonjere," nam pojasni prvi mož Ikee Slovenija, ki pričakuje, da bodo v običajnih časih, ko ne bo več epidemije koronavirusa, v Ljubljani imeli 3000 do 3500 obiskovalcev in kupcev dnevno oziroma okrog dva milijona letno.

Cas Lachaert nam je še zaupal, da so povsod po svetu v trgovinah Ikee najbolj iskani kuhinjski pripomočki, tem pa sledijo nakupi na otroškem oddelku. Otroška igralnica Smaland, ki jo imajo v Ljubljani, bo začasno sicer zaprta. Sogovornik je še povedal, da lahko cene v Ikeinih trgovinah med sosednjimi državami nekoliko odstopajo, in to v obe smeri. So pa za Slovenijo izdali legendarni Ikein katalog, s katerim je švedsko podjetje zaslovelo in razširilo posel, a se katalog po 70 letih izdajanja ukinja, zato je slovenski katalog prvi in hkrati zadnji, ki je izšel. Srce ljubljanske trgovine, za katero so odšteli 90 milijonov evrov in ima 958 parkirnih mest za osebna vozila in še deset za električna vozila ter 48 za dvokolesnike in 177 za kolesa, bo skladišče z logistiko, kjer dela približno 100 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta