(FOTO) Vrtec znotraj doma za starejše? Ko se po sedmih letih sanje uresničijo

Tina Recek Tina Recek
08.01.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupno razgibavanje stanovalcev doma in malčkov.
Arhiv Deos

Od lanskega septembra v prostorih DEOS Centra za starejše Notranje Gorice domuje Angelin vrtec, ki deluje po montessori pedagogiki. "Brez otrok si našega doma sploh več ne predstavljam. Ko jih zagledam, se mi takoj zariše nasmeh na obrazu in za kratek čas pozabim na svoje tegobe. Otroci se nas prav nič ne bojijo," stanovalka na kratko oriše edinstveno izkušnjo v Sloveniji.

Praznična zabava v DEOS Centru, kjer domuje tudi vrtec
Arhiv Angelin Vrtec

Z novostjo, ki pod eno streho združuje tri generacije, je vidno zadovoljna tudi direktorica doma Ana Petrič: "Pred sedmimi leti so bile to sanje, zdaj pa je ideja dozorela. Že po samo štirih mesecih delovanja je dobrobit medgeneracijskega sožitja jasna in dobro vidna. Lepo je gledati stanovalce in otroke, kako uživajo v družbi drug drugega. Prepričana sem, da se otroci lahko veliko naučijo od starejših. Upam, da se bo po našem vzoru v prihodnosti še kateri vrtec odločil za tak način varstva."

Heterogena skupinica otrok

Znotraj DEOS-a se na 150 kvadratnih metrih z lastnim vhodom razprostirajo igralnica, telovadnica, garderoba, sanitarije in prostor za shranjevanje. Vrtec ima na voljo še enkrat večji zunanji prostor za igrala in vrtnarjenje. Prednost centra je, da je velik, in z vrtcem so prostor dobro izkoristili. Ravnateljica vrtca Tina Opeka razkriva razloge, zakaj so se odločili, da svoja vrata odprejo v okviru doma. "Otroke želimo vzgajati v strpne ljudi, ki bodo znali živeti v medsebojnem razumevanju in razvili pozitivne podobe staranja in starejših ljudi v družbi. Z vključevanjem starejših v program vrtca bomo na otroke prenesli izkušnje in znanja te generacije. Otroci pa bodo nanje prenašali življenjsko moč in energijo."

Tina Opeka in Ana Petrič, obe zadovoljni s projektom vrtca znotraj doma
Arhiv Angelin Vrtec

Trenutno vrtec, ki je subvencioniran, enota se imenuje Modra soba, obiskuje sedem otrok. Skupinica je heterogena in v njej so otroci, stari od enega do štirih let. V vrtec se lahko vključi kateri koli otrok, se pravi zunanji ali otrok zaposlenih v domu. V kratkem se jim bosta pridružila vnukinja negovalke in sin medicinske sestre doma. Potem pa postopoma še preostali prijavljeni, ki bodo dopolnili starost za vključitev. Prostora je za sedemnajst otrok. Skupino za šolsko leto 2024/25 bodo oblikovali marca.

Od sreče zajokal

Da otroci in starejši po štirih mesecih živijo v sožitju, potrdi ravnateljica vrtca s konkretnim primeri. "Brez zadržkov lahko rečem, da so stanovalci otroke sprejeli za svoje in jih poznajo po imenu. Če kdo manjka, se pozanimajo, zakaj je odstoten. Nekaterim stanovalcem so otroci kot vnučki. To se je denimo pokazalo ob prazniku sv. Miklavža, ko so nekateri stanovalci za vsakega izmed njih samoiniciativno pripravili darilca. Sosed, ki ima apartma zraven vrtčevskih prostorov, jim je po vnaprejšnjem dogovoru z nami spekel palačinke in jabolčni zavitek." Taistega gospoda izpostavi tudi direktorica, rekoč, da je napisal zahvalno pismo ob koncu leta in malčkom zaželel vse dobro, vzgojiteljicam pa srečo in obilo zdravja v prihodnjem letu. V njem omeni še ganljiv dogodek, ko so mu malčki zapeli za rojstni dan, zaradi česar je od ganjenosti in sreče zajokal.

Ko stanovalka bere najmlajšim poslušalcem.
Arhiv Deos

Tina Opeka še pristavi, da je taka oblika organizacije vrtca pozitivna izkušnja tudi za zaposlene v domu. "Do sedaj je dom za starejše veljal za ustanovo, kjer se življenje končuje, z vrtcem pa so dobili začetek življenja. Zaposleni kar oživijo, ko se srečajo z malčki."

Plezanje s pomočjo izkušenih rok.
Arhiv Angelin Vrtec

Še več skupnih aktivnosti

Na vprašanje, v katerih dejavnostih sodelujejo, Tina Opeka odvrne, da je sodelovanje med generacijami prilagojeno vrtčevskemu programu. Med stalne dejavnosti sodijo skupna telovadba, branje pravljic in sprehodi. Otroci se ob posebnih priložnostih vključijo tudi v druge dejavnosti, kot sta peka prazničnih piškotov in udeležba na koncertih ter drugih kulturnih dogodkih.

Ana Petrič z vrtčevsko malčico
Arhiv Deos

Še več skupnih dejavnosti pa načrtujejo spomladi. Med prvimi bo sajenje v visoki gredi. Poleg tega imajo v načrtu srečanje staršev otrok in stanovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta