SLOVENIJA

(FOTO) Vrednost družine, doma in domačega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Pergerju iz Slovenj Gradca so ob veliki noči nagovorili z velikonočnim jajcem iz lecta, medenimi zajčki, pobarvankami. 
Igor Napast

Če imaš družino, ki te ima rada, nekaj dobrih prijateljev, hrano in streho nad glavo, si bogatejši, kot si predstavljaš. Tako so ob velikonočnih praznikih v izziv in premislek vsem nam zapisali pri Medenem raju - družini Perger v Slovenj Gradcu, ki v zavezanosti in predanosti tradicionalni obrti, medičarstvu in svečarstvu običajno prav med prazniki nima časa za počitek.

Vstopajo v domove družin

Za veliko noč je sicer morda za spoznanje drugače, ker večino dela opravijo že prej, ni torej povsem enako kot zlasti pri adventnem obdobju, ki je zanje najbolj intenzivno in dinamično. A tudi sicer, kot poudari Lucian Perger, opravljanje dela s srcem in ljubeznijo pri že deveti generaciji Pergerjevih nikoli ni težko, tudi ob zavedanju vseh, da delujejo v sicer deficitarni obrti praznikov in da je takrat pač treba delati. Velikonočno jajce iz lecta, medeni zajčki, pobarvanke z medenjaki za otroke oziroma vso družino, pa tudi sveče iz domačega čebeljega voska - to je ključen del nabora, s katerim so nagovorili ob veliki noči. Veseli jih, pravi Lucian Perger, da uspevajo s tradicijo, z rokodelsko dediščino vstopati v domove družin, da se na neki način čutijo povezani z drugimi. Še vedno je tudi kar nekaj župnij, katerih župniki želijo izključno edinstvene Pergerjeve sveče; v luči varčevanja morajo sicer marsikje nabavljati cenejše. Hkrati je na drugi strani dandanes v družbi preveč potrošništva, (turbo)kapitalizem je marsikaj vzel za svoje, potegnil vase, kakšna stvar je že izgubila smisel in pomen, ker ima za cilj le trošenje brez razmisleka o ekološkem, krožnem, recikliranem, razmišlja Lucian.

Izdelki Medenega raja 
Igor Napast

Pomembno se mu zdi združevati tradicijo z inovativnostjo in kreativnostjo ter v prvi vrsti pri lectarski obrti ohranjati predvsem kakovost - zmeraj pa je ključna vsebina, ki jih ne nazadnje odpira navzven in so zaradi vsebine z razlogom tudi mednarodno prepoznavni. Še vedno, čeprav so odprti v svet, kar je še bolj omogočila tudi razvitejša digitalna sedanjost, ostajajo prisotni tudi na domačih sejmih, ki so običajno povezani prav s prazniki iz krščanskega in ljudskega izročila.

Igor Napast

Zavest o lokalnem in tradicionalnem

"Čokoladnih zajčkov je na tone, mi pa nismo Švica, zato nimamo čokolade. Imamo pa med. Medeni zajčki so klasika, vsako leto so večji hit, prepoznali so jih tudi večji trgovci in gredo tudi k njim na police. Ključno je, da gradimo svojo zgodbo, kar ljudje tudi prepoznajo. Na eni strani so medeni izdelki, naravne sestavine, ki jih izpostavljamo, na drugi strani pa tudi dekoracija, ki ostane večno - gre za trajne spominke, ki so tudi plod kulturne dediščine," pripoveduje Perger.

"Mi nismo Švica, zato nimamo čokolade. Imamo pa med," pravi Lucian Perger. 
Igor Napast

Opaža, da v Sloveniji vendarle vse bolj znamo ceniti domače, da se je zavest v tem smislu pomembno okrepila, da lokalno, tradicionalno in hkrati naravno spoštujemo. Tudi v luči, da imamo premalo časa za pogovor, druženje, pa s ciljem, da bi otroke odmaknili od telefonov, so svoji ponudbi dodali pobarvanke - ki so lepa priložnost za ustvarjanje, za sladki prigrizek za nagrado, predvsem pa za družabno povezavo cele družine. "Naredi sam" je eden od trendov - tako je v obtoku tudi nešteto receptov za medenjake, čedalje več ljudi peče doma, sploh v koronačasu se je domača peka zelo razmahnila. Nekaj pobarvank so Pergerjevi podarili tudi vrtcem - tudi sicer zagovarjajo princip, da je treba družbi, okolju, v katerem deluješ, vračati, in da je pomembno biti družbeno odgovoren.

Igor Napast

Vrednote, ki jih zagovarjajo, pa pravzaprav veljajo v obče in si jih kaže vzeti tudi kot smiselna priporočila za življenje. Strnjeno so to: drži se obljub, ki jih daješ, delaj z ljubeznijo, ni vse v denarju in le za denar, uporabljaj naravne materiale, bodi del pomembnih trenutkov, praznikov ljudi, družina je kraj moči, spoštujmo tradicijo in ohranjamo postopke izdelave, pa tudi skrivnosti. To je svojevrstna "biblija" pri Pergerjevih, ki ohranjajo klasiko, a ob tem nenehno razvijajo novosti in so ne le v trendu, temveč trende tudi postavljajo. Še to, kar si kaže zapomniti in velja nasploh: blefirati ne moreš, saj ljudje blef prepoznajo in ni način, s katerim bi uspeval na dolgi rok, še dodaja Lucian. Zgodbe so ključne in na preplet zgodb stavijo - v tem je morda majhna vzporednost tudi z mediji, predvsem z Večerom - Hrabroslav Perger je mimogrede ob našem predprazničnem obisku pripomnil, da naše zgodbe kot naročniki prebirajo že vse od leta 1955.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?