(FOTO) To je par ruskih vohunov iz Slovenije, ob vrnitvi v Moskvo ju je sprejel Putin

Va
02.08.2024 08:50

Anna Valerevna Dultseva in Artem Dultsev sta bila v veliko izmenjavo zapornikov med Rusijo in Zahodom vključena po obsodbi na ljubljanskem sodišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusa na obveščevalni nalogi sta se predstavljala kot IT-jevec Ludwig Gisch in lastnica galerije Maria Rosa Mayer Munos. 
EPA

"Z združenimi močmi in dejavnostmi zavezništva smo oba obsojena državljana Ruske federacije prijeli in s skupnimi napori tudi dosegli in izvedli izmenjavo," je ob tem povedal Vojko Volk, v kabinetu predsednika vlade državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost. 

EPA
EPA

"Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je na podlagi intenzivnega sodelovanja s partnerskimi obveščevalnimi službami EU, ZDA in Nata izvedla aktivnosti, s katerimi je Slovenija sodelovala v obsežni izmenjavi obsojencev in pripomogla k izmenjavi državljanov EU in ZDA ter Ruske federacije. S tem smo prispevali k izpustitvi oseb, ki jim je bila v Ruski federaciji neupravičeno odvzeta prostost in so bili po krivem obsojeni, tudi na smrt, zaradi opravljanja novinarskega dela, zaradi osebnih ali političnih prepričanj ali pa zaradi opozarjanja na kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Ruski federaciji," je še pojasnil državni sekretar.

Vojko Volk
Robert Balen

Republika Slovenija se po Volkovih besedah s tem potrjuje kot zaupanja vreden in enakovreden partner pri doseganju kolektivne varnosti, ki dosledno zagovarja načela medsebojne podpore in solidarnosti, kar prispeva k varnosti vseh državljanov in vseh članic zavezništev, tako EU kot Nata.

Ruska vohuna na Okrožnem sodišču v Ljubljani priznala krivdo. Obsojena sta na 19 mesecev zapora in izpuščena iz pripora

Šlo je za izjemno odmevno, predvsem pa obsežno in enkratno mednarodno operacijo, ki je tudi potrdila, da sistem slovenske nacionalne varnosti deluje tudi v najzahtevnejših razmerah, poudarja državni sekretar.

Kaj se je zgodilo s štabom ruskih vohunov v Ljubljani

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta