(FOTO) Sneg po državi povzroča težave v prometu, na cesto le, če je nujno. Snežilo bo tudi ponoči, možna poledica in žled

STA, M.R., A.L., VČ
02.12.2020 08:58
Prvo sneženje v prihajajoči zimi povzroča težave na slovenskih cestah, zato odgovorni pozivajo ljudi, da se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno, in še takrat samo z ustrezno zimsko opremo. Razmere so zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije, medtem ko je v nižje ležečih predelih vzhodnega dela države doslej zapadlo manj snega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana
Robert Balen

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bo ponoči ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko možen pojav poledice in žledu. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo ponoči zapadlo še 15 do 25 centimetrov snega. Burja bo gradila snežne zamete, je zapisano na spletni strani agencije.

Gorenjska avtocesta je med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Karavankam ponovno odprta. Policisti so sporočili, da se je nekaj pred 13. uro tam zgodila nesreča, v kateri sta trčila tovorno vozilo s  priklopnikom in osebni avtomobil. Razlog za nesrečo je bila neprilagojena hitrost voznika tovornega vozila, ki je na zasneženi cesti izgubil nadzor nad vozilom in po zanašanju ter trčenju v odbojno ograjo zaprl avtocesto. Vanj je trčil tudi osebni avtomobil. Nastala je samo materialna škoda.  Obe vozili sta imeli zimsko opremo. Avtocesta je bila zaprta skoraj tri ure in pol.

Robert Balen

Po tej nesreči so bili gorenjski policisti do tega trenutka obveščeni o še devetih drugih prometnih nesrečah. Gre za samoudeležbo vozil in trčenja, ki so se  končala  z materialno škodo. V še vsaj šestih drugih primerih pa so udeleženci obstali na zasneženih cestah in ovirali promet.

Robert Balen

Zastoji zaradi povečanega prometa ter zimskih razmer nastajajo na primorski avtocesti od Ljubljane proti Kopru. Najbolj upočasnejn promet je na odsekih Brezovica - Vrhnika ter Logatec - Razdrto.

Izločanje tovornih vozil nad sedem ton in pol je na dolenjski avtocesti pred počivališčem Podsmreka ter pred Ivančno Gorico proti Ljubljani, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani, na štajerski avtocesti pred Lukovico proti Ljubljani ter na mejnih prehodih Fernetiči, Starod in Jelšane, kjer je prepovedan vstop v Slovenijo za tovorna vozila nad sedmimi tonami in pol.

Na hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos zaradi burje velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. Na primorski avtocesti je zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru. Na cestah Žaga-Kobarid, Col-Ajdovščina, Idrija-Godovič in Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti Unec-Bloška Polica-Babno Polje ter na mejnih prehodih Petrina, Babno Polje, Vinica in Metlika velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi razmer na hrvaški strani.

Robert Balen

Na mejnem prehodu Gruškovje čakajo vozniki tovornih vozil pri vstopu v Slovenijo tri ure, na Obrežju pa eno uro.

Po Sloveniji v glavnem sneži in bo napovedih tudi še v prihodnjih dneh. Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši. Na pot se je priporočljivo odpraviti prej kot običajno. Na pot naj se ne odpravlja, če ni res nujno in samo z ustrezno zimsko opremo. Že v noči na četrtek se ponekod obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, obstajala bo velika nevarnost nastajanja žledu in poledice.

Od 1. decembra veljajo nekatere spremembe prometne ureditve skozi predor Karavanke za izredne prevoze.

Dars na delu že od jutra

Vodja Darsove tehnične službe Jana Vrhovnik je povedala, da so s preventivnimi ukrepi začeli že ponoči, zjutraj pa tudi s plugi in posipalci. "Za danes in v četrtek je napovedano zanimivo vremensko dogajanje na območju celotne Slovenije, tako da so praktično vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi," je dodala.

Sneg na primorski avtocesti pri Postojni okoli poldneva
Promet.si

Zagotovila je, da si prizadevajo za zagotavljanje varnih in pretočnih avtocest, a obeta se splet zahtevnih vremenskih razmer. Ne bo namreč zgolj snežilo, pač pa bo na Primorskem dogajanje popestrila še močna burja, kar lahko pripelje do snežnih zametov.

"Na cesti bo potrebno biti še posebej previden in zato voznike prosimo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno potrebno. Če že morajo na pot, pa naj gredo le z ustrezno zimsko opremo," je dejala predstavnica Darsa.

Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil, ki vozijo praktično nemoteno. Zato lahko pride tudi do zdrsov tovornjakov, kar bi povzročilo dodatne težave na avtocestah.

Sneg na cesti Novo mesto-Vahta 
Promet.si

Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev.

Dars sicer vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti. Za prevoznost in varnost bo letos skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, ki so opremljeni s plugi in posipalci.

Cesta Starod-Podgrad pri Starodu 
Promet.si

Sneg do nižin

Za prihodnje dni so napovedane snežne padavine, ponekod po Sloveniji vse do nižin. Na cestah bodo posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo daljši, so opozorili na prometnoinformacijskem centru. Na pot bo treba prej kot običajno, so še spomnili.

Sneg v Postojni okoli poldneva
M.s.

Sneženje se je že zgodaj zjutraj začelo na Primorskem, nato pa so se padavine kasneje razširile v notranjost. Ponoči se bo sneženje v notranjosti še nekoliko okrepilo, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v večjem delu Slovenije že ponehale, napoveduje agencije za okolje (Arso).

Sneg v Postojni okoli poldneva 
M.s.

Danes in v noči na četrtek bo ponekod na prehodu med Primorsko in Notranjsko možen pojav poledice ter žledu, so opozorili. Predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji pa bo do četrtka zjutraj lahko zapadlo več kot 25 centimetrov snega. Burja bo gradila snežne zamete, piše na spletni strani Arsa.

Sneg v Postojni okoli poldneva
M.s.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta