zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

(FOTO) Smučarski užitki v Ribnici na Pohorju: To pa je prava zima

Urška Polanc Urška Polanc
05.02.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Rahlo sneženje, nato pa sonce je minule dni še dodatno polepšalo pohorsko belo kuliso v Ribnici. Na polno zasedenem parkirišču smo ob iskanju smučarske opreme zmotili očeta in sina iz Miklavža. Da je Nik prišel povadit smučanje, da bo v prednosti za šolo v naravi, ki še sledi to zimo, sta nam povedala. "Prvič smo v Ribnici, žena je rezervirala, zadnji trenutek smo se odločili. Tri noči bomo v apartmaju Tisa, namestitev je dobra, manjka kakšna restavracija, kakšna proga, a zato, da malo tipamo sneg, je dobro," je povedal oče sedmošolca.

V Ribnici takšnega obiska, kot je med temi počitnicami, v 14 letih še ni bilo, je zadovoljen vodja smučišča Iztok Helbel. Glavni razlog za to je seveda sneg, je prepričan: "Letos je narava naredila svoje, po novem letu nismo več zasneževali. Že novembra je kazalo dobro, a nato je prišla tista južnica, za novo leto je bilo zato bolj klavrno, a naši apartmaji so bili kljub temu polni. Sreča, da imamo toliko nastanitvenih kapacitet, brez njih nobeno smučišče ne bo preživelo. Progo Črni vrh so zagnali tudi na Ribniški koči, tu zdaj namreč pokamo po šivih. Prejšnjo nedeljo je bilo v Ribnici daleč največ ljudi, sodeč po prodanih vozovnicah šeststo, kar je bil največji obisk."

Tudi po 600 vozovnic na dan prodajo to zimo v Ribnici na Pohorju. 
Urška Polanc

Šolarji se učijo smučati

Sedem let že v Ribnico na Pohorju prihajajo osnovnošolci iz Postojne. "Tu so otroci iz prvega razreda, ki obiskujejo športni program v šoli, v okviru tega pa imamo smučanje. Dvaintrideset nas je, skupaj s štirimi spremljevalci. Prej smo hodili na Kope, Roglo, a nato smo pristali tu. Letos imamo res srečo, da nas je narava obdarila. Bili smo na kmetiji tete Lene, v gasilskem domu smo imeli delavnice, prišel je tudi policist in nam povedal več o varnosti na smučišču. Mi imamo sicer počitnice drugi teden februarja, tako da nagajamo štajerskim počitnikarjem, delamo malo gužve, a ni pretirano, da bi predolgo stali v vrsti in nič smučali," je povedal Dušan Bajec, športni pedagog v osnovni šoli Miroslava Vilharja Postojna. Otroci lahko med apartmaji koristijo tudi kilometrsko pentljo proge za tek na smučeh. "Gostje so tudi iz Hrvaške. Apartmaje imamo stoodstotno zasedene, drugi počitniški teden 90-odstotno, kasneje, po rezervacijah sodeč, ki so še do 15. marca, nad 60, kar je za nas super. Še vedno pa v Ribnici čakamo na dodatno progo, napravo, sedežnico oziroma gondolo," je povedal Helbel.

Smučarji pridejo iz vse Slovenije in tudi Hrvaške. 
Urška Polanc
Zgodaj je treba začeti. 
Urška Polanc

Ob otroškem poligonu je otroke opazovala Klavdija Dvoršak iz Lenarta. "Prišli smo po priporočilu kolega, ker tu ni takšne 'gužve', proge so dobre in ni tako drago, kot je na Rogli ali Mariborskem Pohorju. Dobro je za otroke, snežna idila, prvošolec in tretješolec sta moja, pa še trije nečaki," je povedala. Polne roke in noge dela imajo te dni tudi učitelji smučanja. Na začetek ure smučanja sta v spremstvu mam že nestrpno čakala Tena in Tine. Sta se že kaj naučila, vprašamo. "Nekaj pa že, a začela sta včeraj," nam je odgovorila mama petletnega Tineta. Da so bili tu že lani, ker pa jim je bila tako všeč smučarska šola Džana, so prišli tudi letos. "Iz Lendave smo pripeljali tudi našo osmošolko Asjo, ki je odlična smučarka. Ona uči smučati mami, midve sva namreč začetnici, očeta pa tudi na veliko smučata," je še povedala nasmejana. "V Prekmurju nimamo snega, pri nas že napol zvončki rastejo, tako da smo prišli otrokom pokazat pravo zimo," je pripomnila mama Tene.

Mladi smučarji se učijo veščin. 
Urška Polanc

Na smuči pritegnejo še starše

"Torej tudi vi želite na tečaj? Kje imate smuči?" se je z nami pošalil učitelj smučanja Zvonko Sgerm - Džana. Dvanajst aktivnih učiteljev imajo v njihovi smučarski šoli. "Zasedeni smo od takrat, ko se zajle prvič zasučejo, pa do konca marca. Smučati učimo apartmajske goste, učence šole v naravi, različno stare otroke, a največ je najmlajših, začetnikov. Dosti je družin, ki dajo otroke v tečaj, potem pa starši vidijo, da bilo dobro, če bi tudi oni začeli smučati. Tako je bilo zdaj z družino iz Zagreba. Otroka smo imeli na tečaju, ko so se vrnili v Zagreb, pa sta oba otroka jokala, da si želita nazaj. V istem tednu so si tudi starši nabavili opremo, prejšnji vikend smo imeli na tečaju že celo družino. Čez štirinajst dni bodo zopet prišli," je povedal. Kdaj pa je pravi čas, da otroka postavimo na smuči, nas je zanimalo. "Prehitro ni dobro, nekateri želijo že s tremi leti, a to so minimalni uspehi, ker so še premajhni, nimajo dovolj fizične moči. Najboljše je po četrtem letu, a potem je spet odvisno od otrok, njihove volje, tudi tega, ali ga straši vzgajajo v športnem duhu," je zaključil.

Že parkirišča dajo vedeti, da je smučarjev to zimo precej. 
Urška Polanc
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?