(FOTO) Slovenska policija na nasilnih protestih prvič uporabila gumijaste naboje, v Velenju pa paralizator

M.R.
11.11.2020 16:08

Policija je danes potrdila, da je med nasilnimi protesti pretekli četrtek v Ljubljani uporabila tudi gumijaste naboje. Z bombometom so izstrelili 5 takšnih nabojev proti za zdaj še neznanim izgrednikom, izstrelili so tudi 16 plinskih izstrelkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti med posredovanjem na protestih pretekli četrtek
Robert Balen

To je prvi primer uporabe takšnih nabojev v Sloveniji. Uporabo jim, kot poudarjajo sami, dovoljuje 95. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. 

Za izstrelitev gumijastih nabojev slovenska policija uporablja bombomet B&T GL06, kalibra 40 milimetrov, ki ga uporabljajo tudi za izstreljevanje plinskih izstrelkov, kot je na primer solzivec. S slednjim lahko delujejo zoper širšo množico, poudarjajo, z drugim pa zoper posameznike, "ki so bolj aktivni pri napadu, na primer z metanjem nevarnih predmetov - v tem primeru granitnih kock, kamnov in drugih nevarnih predmetov", so še zapisali v pojasnilu o uporabi gumijastih nabojev. 

Bombomet, ki se uporablja za izstrelitev plinskih izstrelkov in tudi gumijastih nabojev.
Pu Ljubljana

Ob tem pojasnjujejo, da slovenska policija uporablja izključno penaste naboje, ti naj bi bili po zatrjevanju policije najbolj varni. Teža projektila znaša 32 gramov, sestavljen pa je iz penastega nosa, zadnji del pa je votlo plastičen. 

Izstrelek je težak 32 gramov.
Pu Ljubljana

Dodali so še, da policist tega naboja ne sme usmerjeno izstreliti v vitalne dele telesa, kot so glava, vrat in genitalije, razen če je to nujno, ker oseba neposredno ogroža življenje policistov ali drugih ljudi. 

Naboji s penasto konico, ki jih ima slovenska policija. Ti naj bi bili med najvarnejšimi.
Pu Ljubljana

Posamezni policisti so za uporabo omenjenih bombometov posebej usposobljeni. V četrtek so naboje izstrelili z razdalje med 30 in 40 metrov. Pri tem dodajajo, da po do zdaj znanih podatkih zaradi teh nabojev ni bil nihče poškodovan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta