(FOTO) Pred garažami, v parku, na pločnikih ... Zakaj toliko McDonald'sovih smeti namesto v smetnjakih konča na tleh?

Asja Lednik
13.10.2021 10:33
Okoli blokov in pred garažami, v parkih, tudi Tivoliju, na pločnikih, v središču prestolnice ... Bralci so nas opozorili, da od obdobja, ko se je država zaprla zaradi širjenja novega koronavirusa, vse pogosteje na tleh opažajo embalažo priljubljenega ponudnika hitre hrane, sprašujejo se, kaj je razlog in zakaj odpadki ne pristanejo v koših za smeti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Da potrošniki svoje odpadke vse pogosteje mečejo ali puščajo kar na mestih, kjer jih tudi zaužijejo, opažajo tudi v McDonalds'u. "Ko so ukrepi proti širjenju covida-19 zaprli naše restavracije, je to povzročilo pravo 'epidemijo' smetenja okolja z embalažo naših izdelkov iz dostave ali McDriva," so zapisali na svoji spletni strani.

Večer

V podjetju so se odzvali z akcijo, s katero so na teren poslali svoje zaposlene. Tako imenovani "trash patroli" iz vsake restavracije večkrat na dan naredijo obhod po okolici restavracije in poberejo nepravilno odvrženo embalažo, pojasnjujejo. "Izvajamo jih v vseh poslovalnicah po Sloveniji že vrsto let, tekom epidemije pa smo zaradi povečanja problematike radij in frekvenco še dodatno povečali."

Večer

Kot zagotavljajo, v podjetju veliko pozornost posvečajo tudi gospodarnemu ravnanju s hrano in odpadki. "Smo tudi eno prvih podjetij v Sloveniji, ki je skrb za okolje konkretno dokazalo (med drugim tudi) z uvedbo recikliranja. Veljamo za primer dobre prakse v Sloveniji. Danes je več kot 90 odstotkov uporabljene embalaže v Evropi za McDonald's narejene iz papirnate /kartonske embalaže, ki je iz lesenih vlaken. Delež omenjene embalaže se vsako leto še dodatno zvišuje. Za vso embalažo imamo pridobljene tudi izjave o skladnosti. Ves čas gradimo blagovno znamko in spodbujamo družbeno in okoljsko odgovornost."  Odpadno hrano zbirajo v zato namenjenih sodih, redno pa jo odvaža zunanji partner, ki z anaerobno predelavo organskih odpadkov pridobiva bioplin, s katerim pokriva velik del porabe lastnega proizvodnega kompleksa.

"Skrbno zbiramo tudi jedilno odpadno olje, ki gre v predelavo za biodizel, tako gre večina naših odpadkov v nadaljnjo predelavo. Na vsej naši embalaži z opozorilnim znakom opozarjamo, da je potrebno embalažo po uporabi odvreči v koš, prav tako imamo v sami restavraciji in njeni neposredni bližini zadostno število odlagalnih površin oziroma košev, kamor gostje lahko odvržejo embalažo, ki se potem reciklira in ponovno uporablja za izdelavo nove," še povedo.

Večer

"Trudimo se, da bi vzgajali z zgledom in se problema lotevamo sistematično," pravijo, a dodajo, da kljub vsem ukrepom ne morejo zagotoviti, da bi vsi embalažo in odpadke odvrgli v za to namenjene smetnjake. "Tako kot vi si tudi mi želimo, da je okolje, v katerem živimo, čisto in brez smeti, ki so odraz ljudi z nizko družbeno in okoljsko odgovornostjo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta