(FOTO) Pirc Musar ob prvem obisku predsedniške palače: Ne boste me poslušali vsak dan

Va, STA
15.11.2022 10:18

Na neformalno srečanje je novo predsednico republike povabil odhajajoči predsednik Borut Pahor. Dogovorila sta se, kako bo potekal prenos funkcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Drugi dan od zmage na predsedniških volitvah je bila novoizvoljena predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar prvič v predsedniški palači, ki jo bo po prisegi in primopredaji zasedla konec decembra. Na neformalno srečanje v torek dopoldne jo je povabil odhajajoči predsednik republike Borut Pahor.   

Sestanek odhajajočega predsednika in nove predsednice je imel neformalno naravo, prinesel pa je tudi kar nekaj konkretnih zavez.
Robert Balen
Robert Balen

Prvo srečanje je bilo prisrčno in ljubeznivo, sta povedala, ko je bilo pri koncu. 

Bodočo predsednico republike sta k Pahorju spremljali vodja njenega piarja med kampanjo Darinka Pavlič Kamien in Ula Tomaduz, odvetnica iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle. Portal N1 domneva, da bo pravnica Tomaduz vodja kabineta nove predsednice.

Poleg Pahorja in Pirc Musar Ula Tomaduz in (desno) Darinka Pavlič Kamien.
Robert Balen

Predsednik Pahor upa, da bo njuno sodelovanje tudi v prihodnje dobro. "V kolikor bo predsednica ocenila, da bi kakšno moje mnenje, nasvet prav prišel."  Pirc Musarjeva je hvaležna, da bo Pahor z njo podelil svoje desetletne izkušnje na tej poziciji, kadarkoli bo potrebno. Predvsem se bosta posvetovala glede procesa Brdo-Brioni, saj se zavedata, da sta mir in stabilnost v tej regiji izjemno pomembna, tudi za celotno Evropo. "Veselim se prenosa izkušenj in pogleda na to regijo, torej na Zahodni Balkan," je povedala novoizvoljena predsednica.

Pogovarjala sta se tudi o nestalnem članstvu Slovenije v Varnostnem svetu, tudi tu je Pahor obljubil pomoč. "S svojimi poznanstvi in kontakti po svetu, ki jih ima, bo na tem področju še naprej pomagal delati za Slovenijo," je dejala novoizvoljena predsednica. 

Robert Balen

      

"Morala bom paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj"

Pirc Musar Pahorju priznava, da je veliko naredil na področju sprave. "Mi ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari v svetu, o eni stvari pa odločamo sami, in to je, kakšni bodo odnosi med nami," je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji - tako razkola kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj, je dejal. "Zdaj je potrebno s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo." 

Robert Balen

Nataša Pirc Musar pravi, da je Slovenija čudovit mozaik različnih ljudi in da nas ta različnost bogati. "Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro," je rekla. Ceni tudi vse, kar je Pahor naredil za Slovence v zamejstvu. Obljublja, da bo to politiko in držo do Slovencev izza meje nadaljevala. S Pahorjem se bo posvetovala tudi, katera pot v tujino bi morala biti njena prva. "Tu mu bom res zaupala." Oba pa menita, da bi moral biti tudi njen fokus na Zahodnem Balkanu.

Od začetka decembra se bo seznanjala z delom urada predsednika

Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neformalnem delu prisotna kot nova predsednica. "Tudi jaz si želim, da v kolikor ji lahko prenesem moje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil, in Van der Bellen je gotovo eden izmed njih," je dejal Pahor.

Ljubljana. Predsedniška palača..Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor se je sestal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar..
Fotorobert Balen

Novoizvoljena predsednica bo predsedniške obveznosti v celoti prevzela 23. decembra, do takrat bo naloge predsednika v celoti opravljal Pahor. Svoj zadnji uradni dvodnevni obisk bo opravil na Hrvaškem. Nazadnje pa bo obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezuje "malo več kot samo običajni državniški odnosi". "Da zapustimo naši naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej," je dejal.

Do polnega prevzema funkcije so predsednici na voljo tako Pahor kot njegovi sodelavci, je dejal predsednik. Dogovorila pa sta se, da se bo Pirc Musar od 5. decembra naprej seznanjala z administrativnim delom urada predsednika.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podpisala prvi pomilostitvi v svojem še kratkem mandatu. 
Robert Balen

Pahor je novoizvoljeni predsednici zaželel vse najboljše pri opravljanju dolžnosti predsednice in da bo ob prenehanju funkcije čutila zadoščenje, saj je to nagrada, ki je "noben drug občutek ne nadomesti". "Človek potemtakem v sebi čuti, ne glede na mnenja drugih, da je delo opravil tako, kot si ga je zastavil," je poudaril, čeprav morda ni bilo vse narejeno tako, kot si je sprva zamislil.

Pirc Musar pa je dejala, da ima vsak na funkciji svoj pogled, in tudi če bi hotela, ne bi mogla biti enaka kot Pahor, se pa zaveda odgovornosti, ki je naložena na njena ramena. Zagotovila je, da je ne bomo "poslušali vsak dan", ampak se bo oglašala premišljeno: "Te modrosti bi se nekaj rada tudi nalezla od gospoda predsednika." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta