(FOTO) Na RTV Slovenija 24-urna stavka, Vrečko: "Delim frustracijo in sem jezna, da se na ta način ne da narediti nič"

Va, A.L., STA
04.04.2023 10:05

Stavkajoči znova zahtevajo, da se uničevanje javnega RTV-servisa konča. Torej kadrovsko in programsko pustošenje. Na shodu pred RTVS tudi predsednica Evropske zveze novinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Sever (druga z leve) je stavko prišla podpret v imenu Evropske novinarske federacije.
Robert Balen

"Kaj naj še naredimo? Naj ležemo tukaj na tla? Ne morem verjeti, da se preprosto nič ne spremeni. Javni servis mora biti profesionalen in svoboden," je na zboru stavkajočih in prvi novinarski konferenci vodstva stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS med 24-urno stavko opoldne pred RTV Slovenija v podporo stavkajočim povedala Maja Sever, predsednica Evropske zveze novinarjev (EFJ) in hrvaškega novinarskega sindikata.

Članice vodstva stavke.
Robert Balen

Delo so prekinili, ker so profesionalci, poudarjajo stavkajoči. "V času, ko je novinarstvo ogroženo s poplavo javnih mnenj, družbenih omrežij in kloako navideznih novic, bi moral javni servis še v polnejši meri izpolnjevati svoje poslanstvo," je poudarila novinarka Nataša Štefe iz vodstva stavkovnega odbora. Namesto tega so ogroženi profesionalni standardi, nestrokovno se posega v vsebine, pritiski se zgolj krepijo, ponovno opozarjajo stavkajoči.

Robert Balen

Pogajanja z vodstvom RTV Slovenija niso prinesla prav nobenega napredka, je povedala Helena Milinković, vodja stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Nezakonito vodstvo hiše da je zmanipuliralo tudi petkov dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa na današnji stavkovni dan, četrti od začetka stavke pred skoraj letom dni. Vsi stavkajoči novinarji in voditelji današnjih skrajšanih poročil so zamenjani, so opozorili, čeprav je stavka pravica zaposlenih.

Helena Milinković
Robert Balen

Pogoji za ustavitev stavke niso izpolnjeni 

Novinarski sindikati RTV Slovenija z današnjo 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Pogajanja z vodstvom namreč do sedaj niso prinesla napredka, poglablja pa se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, poudarjajo. Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS je zato sprejelo sklep, da se napovedana stavka izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Zbor pred Kolodvorsko

Vsebine na programih RTVS so danes okrnjene oziroma prilagojene. Del stavkovnih aktivnosti sta tudi novinarski konferenci ter zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTVS med 11.55 in 12.55 ter med 17. in 20. uro.

Robert Balen

V novinarskih sindikatih izpostavljajo, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popuščali, saj se na RTVS poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in v vsebine ter netransparentno kadrovanje. Javni medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes, opozarjajo.

Stavkovne aktivnosti zaostrujejo, ker ...

Po navedbah odbora stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi, o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak, potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Robert Balen

Med zahtevami izpostavljajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko.

Novinarji RTVS zaradi posegov v avtonomijo, padanja profesionalnih in programskih standardov ter neizvajanja socialnega dialoga neprekinjeno stavkajo od 23. maja lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta