(FOTO) Močna neurja z vetrom podirala drevesa in odkrivala strehe na Koroškem, Štajerskem, v Pomurju, na Primorskem

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je zaradi nočnega in jutranjega neurja prejel na stotine klicev. Najmočnejši sunki vetra so ponekod presegli 100 kilometrov na uro. Na terenu so gasilci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V drugi polovici noči in proti jutru je pas neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo prešel Slovenijo od severozahoda proti severovzhodu. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje je bilo najhuje v Pomurju, o zalitih objektih, veliko podrtih drevesih in izpadih elektrike pa poročajo še iz Gorenjske, Koroške, Štajerske in Primorske.

Igor Napast
Lomanoše v Pomurju na udaru. 
Igor Napast

(FOTO in VIDEO) Posledice neurja v Mariboru: Mestni park bo en teden neprehoden, veter razdejal tudi Mariborski otok

Selnica ob Dravi - neurje
Bralec
Miha Dajčman
Bralec

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je do 6. ure zjutraj prejel skupno 362 obvestil o dogodkih, povezanih z neurjem, od tega 111 na območju regijskega centra za obveščanje Murska Sobota, 90 na območju mariborskega regijskega centra, 59 celjskega, 51 kranjskega, 35 slovenjgraškega, 11 novogoriškega, tri ptujskega in po enega na območju ljubljanskega in trboveljskega.

Podrto drevo na dovozni cesti v občini Mežica
Petra Blatnik Maček

Močno neurje z vetrom je ponoči serijsko podiralo drevesa predvsem na več dovoznih cestah v koroški in savinjsko-šaleški regiji, v jutranjih urah so imeli v zaselkih v več občinah, med drugim v Mežici in Dravogradu težave pri dovozih na glavne ceste in zaradi dreves na cestah niso mogli od doma. Ponekod, tudi v Dravogradu, so bili zaradi pretrganja daljnovoda posamični izpadi električne energije. Povsod so posredovali gasilci in pomagali odstranjevati drevesa s cest. Iz Slovenj Gradca poročajo tudi, da je veter odkril nekaj streh hiš, s težavami so se spopadli praktično v vseh občinah Dravske doline, od Podvelke, Radelj ob Dravi, Dravograda ...

Cesta Slovenj Gradec-Ravne 
Jasmina Detela

Na Koroškem je zaprtih tudi več državnih cest. Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste so zaradi posledic neurja popolnoma zaprte državne ceste Dravograd-Bukovje-Trbonje, Radlje ob Dravi-Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec-Pungart in Kotlje-Slovenj Gradec.

Razdejanje je veliko tudi v ravenskem grajskem parku, kjer je veter izruval drevesa in je škoda nepojmljiva.

Uničenje v grajskem parku Ravne.
Petra Lesjak Tušek
Miha Dajčman
Podrto drevo na dovozni cesti v občini Mežica
Petra Blatnik Maček
Šotorišče na Severnem Primorskem po neurju.
Dean Božnik, Pu Nova Gorica
To je za seboj pustila noč. 
Dean Božnik
Na Severnem Primorskem danes
Dean Božnik

Ponoči in čez dan so po podatkih Agencije RS za okolje ob nevihtah možna krajevna neurja po celotni Sloveniji, zato so razglasili oranžno opozorilo. Močne nalive bo ponekod spremljala tudi toča in močan veter. Vremenoslovci ne izključujejo niti udarov strel, ki lahko zanetijo požare. Opozarjajo tudi na možnost poplav na hudourniških vodotokih.

Miha Dajčman
Mestni park Maribor
Mom
Mom

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih padavin se po podatkih Geološkega zavoda Slovenije predvsem v severnem delu države povečuje tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, ki so sicer možni tudi v ostalih predelih Slovenije. Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

Kot so zapisali, naj bodo prebivalci še posebej pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta