(FOTO) Maturanti 2021: Zakaj niso več tako razigrani kot nekoč

Saša Britovšek
31.05.2021 02:00
Kako zaključek šolanja doživlja letošnja generacija maturantk in maturantov? Mnogi dijaki so se sami odpovedali plesom, tudi za maturantske izlete v koronačasu ni velikega zanimanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osemintrideset maturantov je v Novem mestu plesalo edino letošnjo četvorko. Foto: Plesni studio Novo mesto
Plesni Studio Novo mesto

Pomanjkanje socialnih stikov, fizičnih dotikov, učenje na daljavo, zamegljena vizija prihodnosti in negotovost. Nekoč nepredstavljive izkušnje so zaznamovale generacijo maturantov 2021, ki so v soboto s pisnim izpitom iz angleščine začeli izpitni rok spomladanske splošne in poklicne mature.

V letošnji generaciji je veliko odličnjakov, v nekaterih srednjih šolah celo največ do zdaj. To je potrdil tudi ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič. "Res so posebna generacija, z največ odličnjaki, tudi povprečen splošni uspeh je najvišji, kar pomnim. Lahko je krivo leto korone in so bili učitelji v želji ublažiti stisko otrok bolj prizanesljivi, niso želeli zaostrovati kriterijev. Zanimivo je tudi to, da se v veliki večini šol otroci sami niso odločili za maturantski ples. V Mariboru ga bo imela le škofijska gimnazija. Dijakom verjetno primanjkuje povezanosti med sošolci, dolgo so bili ločeni in rezultat je morda tudi pomanjkanje želja po skupnih aktivnostih. Za maturantski izlet sta se pri nas odločila le dva razreda od sedmih, tista, za katera je videti, da so dijaki med seboj stkali najbolj močne vezi. Ob tridesetletnici slovenske samostojnosti vseeno pripravljamo večji dogodek na ploščadi pred šolo in upamo, da nam ga bodo takratne razmere dovoljevale," je poudaril dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Lorenčič, ki ga bo jeseni nasledil Marko Jagodič.

Ivan Lorenčič: "Res so posebna generacija, z največ odličnjaki, tudi povprečen splošni uspeh je najvišji kar pomnim."
Igor Napast

Po navadi se šolsko leto končuje s številnimi dejavnostmi, ki stopnjujejo pričakovanje konca temeljnega obdobja mladih let. Lorenčič sicer ugotavlja, da zadnja leta, tudi pred koronačasi, maturanti niso bili več tako razigrani, pobalinski kot nekoč. "Morda zaradi zasičenosti, večjega individualizma ... Konec koncev so otroci naše ogledalo. Takšni so, kot jih naredimo odrasli," je še dejal Lorenčič.

​Opustošena spominska knjiga

"Nismo vedeli, da ustvarjamo spomine, vedeli smo le, da se imamo lepo," nas je na življenjsko resnico iz knjige Medvedek Pu spomnil ravnatelj Gimnazije Celje Center Gregor Deleja in nadaljeval: "Letošnja generacija maturantov ni doživela tistih lepih trenutkov, ki bi tradicionalno morali biti del spominske knjige iz srednješolskih let. A tega se zavedamo le tisti, ki ta spomin imamo. ​Na naši gimnaziji jim bodo to poskušali vsaj malo nadomestiti po koncu mature z zaključnim večerom celotne generacije in učiteljskega zbora, ki ga pripravljamo na predvečer praznika slovenske samostojnosti, in pa ob podelitvi maturitetnih spričeval, kjer bodo prisotni tudi starši."

Tudi Deleja generacijo 2021 doživlja kot res izjemno, četudi prevečkrat pozabljeno v kriznih časih in mnogokrat žrtvovano na račun obsedenosti z ideologijami in (pol)preteklo zgodovino. Gre za mlade, ki jim je virus dal možnost videti bistvo, ustvariti drugačne spomine in temeljni pomen vrednot, še pove ravnatelj in na koncu izrazi upanje, da bodo tako lahko soustvarili svet brez osvete, ki uspeha ne bo meril le s finančnim dobičkom, svet, kjer bo gonilo misli radovednost, ne pa enoumje in uniformiranost.

Maturantski izlet na Gorenjsko

Maturantka koronskega leta na mariborski II. gimnaziji je tudi Neli Flac. Še zadnje dni obiskuje 4. a-razred, enega od dveh razredov, ki so se ob koncu šolskega leta odločili za maturantski izlet. "Načrtovali smo maturantski izlet v Andaluzijo za teden dni, a je ob pandemiji padel v vodo. Turistična agencija nam je ponudila krajši izlet po Sloveniji, in ker smo v razredu res povezani in med nami teče lepa energija, smo se odločili, da si skupaj privoščimo vsaj tridnevni izlet na Gorenjsko. Čeprav je bila naši generaciji večina stvari odvzetih, z veseljem vzamemo, kar lahko. Četudi le na tridnevnem izletu v Sloveniji in ne ves teden v Andaluziji, smo veseli, da lahko vsaj to doživimo skupaj."

Tudi v koronskem letu so nekateri maturanti Prve gimnazije Maribor nadaljevali s tradicijo čofotanja po fontani pred šolo. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Nekaj razigranosti ob koncu srednješolskih let so si četrtošolci vendarle privoščili. "Zadnji dan smo sošolci prišli v šolo oblečeni v enake majice in imeli fotografiranje s profesorji. Bila je tudi podelitev spričeval in vsak razred posebej se je poslovil od razrednika in šole. Kasneje smo se odpravili v mestni park, se zabavali, pogovarjali, plesali, zvečer pa smo imeli rezervirano še odbojkarsko igrišče na Fontani. Pravi zaključek pa nas čaka, kot rečeno, na Gorenjskem, ko končamo maturitetne izpite in bo za nekaj časa konec obveznosti," razkrije Neli, ki se bo jeseni odpravila na študij laboratorijske biomedicine v Ljubljano. Tudi odpoved maturantskega plesa so pričakovali v primerjavi z generacijo pred njimi, še pove mlada Mariborčanka.

Plesni Studio NM

Maturantski ples le na petih šolah

In ker je covid-19 odnesel maturantske plese, je zadal hud udarec tudi plesnim šolam in organizatorjem plesov. Po informacijah, ki jih ima Rudi Kocbek, direktor Plesne šole Pingi, predsednik plesnih učiteljev Slovenije in glavni koordinator ulične četvorke za Slovenijo in tujino, bodo maturantski ples plesali le v severovzhodni Sloveniji v petih šolah. Škofijska gimnazija v Mariboru, Šolski center Rogaška Slatina, Šolski center Slovenske Konjice - Zreče, Gimnazija Murska Sobota in Dvojezična srednja šola Lendava so se lotili priprav in upajo, da bodo plese tudi res izpeljali. V letu 2020 so pri Pingiju realizirali le štirideset odstotkov maturantskih plesov, tistim, ki so podali zahtevke, so vrnili že denar. Zadnji maturantski ples je bil 7. marca lani.

Plesni Studio NM
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta